Ринок нікелю 20-31 січня

Ринок нікелю 20-31 січня

Для початку, на противагу наступним далі міркувань про вплив американської програми QE2 на товарні ринки, наведемо одну протверезне цифру. У 2010 році Китай, який і без того є найбільшим у світі виробником нержавіючої сталі, збільшив виробництво цієї самої нержавіючої сталі ще на 28%! Зростання виробництва обумовлювався попитом з боку промислових і будівельних компаній.

На цьому тлі розмова про поточний і потенційному зростанні цін на нікель буде менш абстрактним.

Взагалі, варто кілька більш уважно придивитися до китайської економічної статистики. В останньому кварталі минулого року ВВП Китаю виріст на 9,8%, при тому, що раніше прогнозувалися дещо повільні темпи приросту - 9,2% -9,4%. За підсумками року зростання ВВП виявився навіть більш вражаючим - 10,3%, що також виявилося на 0,1-0,2% вище попередніх прогнозів. При цьому промислове виробництво зросло на 13,5%.

Однак чи все так безхмарно в бурхливо зростаючої китайської економіки? Поступово всі великі побоювання починають викликати показники інфляції. Річна інфляція склала 3,3%. При прогнозі на рівні 3%, за підсумками року, споживчі ціни виросли на 4,6%.

На цьому тлі досить переконливо виглядають дані аналізу World Bureau of Metal Statistics, відповідно до яких за 11 місяців 2010 року сукупний дефіцит нікелю склав близько 20 тис. т. За цей період виробництво нікелю зросла до 1,33 млн т, тобто в процентному відношенні дефіцит склав приблизно 1,5%. Може бути це простий збіг, але в той же період часу дефіцит міді на ринку склав також приблизно 1,5%.

Слід взяти до уваги, що ці дані з`явилися саме у розглянутий нами період, тобто в останню декаду січня. Природно, це не могло не відбитися на біржових цінах на нікель.

Як ми бачимо, відбилося, і досить вражаючим чином. Звернемо увагу на такий факт: у 2010 році ринки міді та нікелю існували в умовах слабкого дефіциту (на рівні 1,5%). Ціна на обидва ці металу піднялась протягом року на порівнянну величину (на нікель приблизно на 30%).

По нікелю в поточному році аналітики прогнозували або збалансоване стан, або деякий профіцит, обумовлений введенням в дію нових великих родовищ нікелю.

Однак за підсумками першого місяця 2011 року ми бачимо досить сильно відрізняється динаміку цін. На тлі практично нульового приросту ціни на ринку міді, ціна на ринку нікелю зросла вже на 10%. При цьому, також на відміну від ринку міді, ми не чуємо розмов про стратегічні запаси нікелю в Китаї, які могли б бути використані з метою заміщення імпорту і охолодження ринку.

Чи означає це, що всупереч прогнозам зростання виробництва нікелю в поточному році випереджаючими темпами порівняно із зростанням його виробництва, ми будемо спостерігати прискорене зростання цін на нього?

Швидше за все, немає. Вірніше цей процес можливий, але тільки в першій половині року, поки діє програма QE2. Термін закінчення її дії - червень поточного року (рівно півріччя). Потім ситуація на ринку буде вимушено переформатована. До закінчення цього періоду часу буде тривати, зокрема, приплив грошей в ETF-фонди, які є сьогодні основними `підбурювачами спокою`.

Подальша поведінка ринків також буде визначатися протиборством інфляційних тенденцій, обумовлених урядовими вливаннями, і здібності промисловості протистояти всі прискореному зростанню цін на сировину. Найменш імовірним (сьогодні) видається варіант різкого скорочення державних вливань в другій половині року. Це (відповідно до дій і оцінками ситуації, перш за все, керівництва США) сьогодні викликає побоювання в реалізації сценарію 2008 року тільки в більш важкій формі.

На завершення - трохи позитиву. За підсумками минулого 2010 Норільський Нікель збільшив виробництво нікелю більш ніж на 5%. Виробництво склало практично 300 тис. т. Можна ще довго і бурхливо дискутувати про правильність чи неправильності фінансової політики США, але реальне завдання - встигнути скористатися складається сверхблагопріятной кон`юнктурою ринку.

Грінберг Вадим
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8497