Держава допомагає ремонтувати та відновлювати пошкоджене росією житло
Дія

Держава допомагає ремонтувати та відновлювати пошкоджене росією житло

Україна розпочала важливий етап відновлення пошкодженого житла через збройну агресію рф. З травня 2023 року діє програма державної допомоги під назвою єВідновлення, спрямована на відновлення житла.

На першому етапі програми єВідновлення громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження, мали змогу скористатися послугою для заміни вікон, дверей, ремонту покрівлі та інших необхідних відновлювальних робіт. Це стосувалося будинків, які ще не були відремонтовані.

З серпня 2023 року розпочався новий етап програми, спрямований на надання компенсацій за зруйноване житло. Українці, чиї домівки були повністю знищені під час повномасштабного вторгнення, отримають змогу подати заяву в Дії щодо отримання коштів на купівлю нового житла у формі сертифіката.

Процедура отримання компенсації включає декілька кроків. Спочатку громадяни повинні подати повідомлення про пошкоджене майно. Далі слід подати заяву на компенсацію в Дії. Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, при органі місцевого самоврядування, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Після успішного отримання коштів компенсації, заявники зобов'язані будуть відмовитися від майбутніх репарацій від держави-агресора, тобто від інших форм відшкодування збитків.

Вже працюють над наступним етапом: виплата коштів, за допомогою яких можна буде відбудувати оселю на власній ділянці. Крім того, в рамках програми також планується виплачування компенсації за ремонт, зроблений власним коштом.

Загальна мета програми єВідновлення полягає в поверненні українцям житла, яке постраждало внаслідок збройної агресії росії. Ця програма є важливим кроком відбудови країни.
Ідентифікатор: 15484