Підбили підсумки роботи єдиної електронної системи в будівництві
Фото: КБУ
Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Підбили підсумки роботи єдиної електронної системи в будівництві

Єдина державна електронна система в будівництві (ЄДЕССБ) існує вже три роки. З цієї нагоди у липні відбулася презентація досягнень та планів. Систему запровадили 6 липня 2020 року. І після повномасштабного вторгнення росії вона досить швидко відновила роботу.

ЄДЕССБ передбачає максимальну автоматизацію процесів державного регулювання у будівництві. Це охоплює проєктну документацію, технічну інвентаризацію, будівельні паспорти, результати експертизи, рішення з присвоєння адреси.
За роки роботи процес оформлення документації на багатоповерхівки, інфраструктурні та промислові об’єкти (класи наслідків СС2 та СС3) повністю перевели в онлайн.

Як прокоментував Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», ЄДЕССБ дозволив у рази пришвидшити розгляд документів та спростити практику отримання дозволів.

З кожним виданим дозволом на будівництво можна ознайомитися на публічному порталі е-системи https://e-construction.gov.ua↗️. Це основний інструмент громадського контролю забудови у містах. За цей час на порталі було зроблено 1,6 млн запитів від громадян щодо перевірки обʼєктів будівництва.
Інформація також доступна у формі відкритих даних на порталі https://data.gov.ua↗️.

У планах розширення роботи ЄДЕССБ у рамках містобудівної реформи. Тому е-систему закладено в основу законопроєкту 5655↗️. Він закріплює цифровізацію та автоматизацію як базові напрямки змін у будівельній галузі. У реформі додається ще моніторинг й контроль за будівництвом та його учасниками на всіх етапах, а також висока відповідальність за порушення.

Також анонсували створення мобільного додатку ЄДЕССБ.
Ідентифікатор: 15478