Споживачі житлово-комунальних послуг знову зобов’язані платити вчасно
Ілюстраційне фото: Oleg Bilyk on Unsplash

Споживачі житлово-комунальних послуг знову зобов’язані платити вчасно

9 січня Уряд скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг та стягнення неустойки у випадку несплати. НКРЕКП розкрив причину скасування мораторію на стягнення боргів за житлово-комунальні послуги. Голова комісії Костянтин Ущаповський вказав, що основною обставиною стала критична заборгованість населення за спожитою електроенергією, яка за останній час зросла на 41% порівняно з попередніми роками.

Ущаповський наголосив, що для забезпечення нормального функціонування енергосистеми України необхідні значні ресурси, і скасування мораторію стало вимушеною мірою. Він також зауважив, що домогосподарства, які користуються субсидіями, сплачують за комунальні послуги майже повністю, і парадоксальним є те, що борги ростуть переважно серед платоспроможних домогосподарств через погіршення платіжної дисципліни під час мораторію.

Водночас, голова НКРЕКП вказав, що мораторій продовжить діяти на територіях з бойовими діями та прифронтових зонах. За словами Ущаповського, уряд прагне зупинити зростання боргів за комунальні послуги, які досягли критичних показників.

У разі відсутності споживача в житловому приміщенні понад 30 днів, постачальникам комунальних послуг необхідно надати заяву та документальне підтвердження.
Ідентифікатор: 15538