Євростадіони звільнили від земельного податку

Євростадіони звільнили від земельного податку

18 листопада 2010 року Верховна Рада України 300 голосами підтримала поправку до проекту Податкового кодексу України про звільнення фізкультурно-спортивних підприємств, установ, організацій, баз олімпійської та паралімпійської підготовки від сплати податку за землю. А ця поправка стосується у тому числі стадіонів та тренувальних баз, які готуються прийняти Євро-2012.

У затверджених змінах у розділі XIII `Плата за землю` статті 282 підпункті 282.1.9 у новій редакції сказано:
Від земельного податку звільняються: `підприємства, установи, організації, громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості, у тому числі аероклуби та авіаційно-спортивні клуби Товариства сприяння обороні України, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України`.

Поправка не дає можливості до зловживань: від сплати податку за землю будуть звільнятися тільки ті заклади та організації, які потраплять до переліку, затвердженого Урядом.

`Редакція зазначеної статті, яка була взята в проект податкового кодексу із закону про плату за землю та прийнята у першому читанні, істотно ускладнювала процедуру вирішення питання пільгового земельного податку. Сьогоднішні зміни спрямовані на те, що ці підприємства просто звільняються від податку на землю`, - прокоментував це рішення Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

Раніше суми земельного податку від цих підприємств спрямовувалися на розвиток фізичної культури і спорту за напрямами і в порядку, визначеними Кабінетом Міністрів. Зарахування коштів земельного податку проводилося на спеціальний рахунок у Державному казначействі із подальшим їх отриманням підприємствами через низку складних процедур, досить бюрократичних. `Зміни, прийняті сьогодні Парламентом, дозволять в повному обсязі реалізувати пільгову систему оподаткування спортивних споруд, так як постановою Кабінету Міністрів затверджується тільки перелік спортивних об`єктів для пільгового оподаткування`, - зазначив Равіль Сафіуллін. Він додав: важливо, що норма поширюється на всі заклади – і державні і приватні, і заклади спортивних товариств тощо.

Міністр назвав символічним, що за внесення цієї поправки проголосувала `конституційна більшість` - 300 депутатів парламенту, а отже, у законодавців є розуміння необхідності підтримки і розвитку спортивної інфраструктури в країні.

http://ukraine2012.gov.ua/
Ідентифікатор: 8218