Завдяки збільшенню попиту російські та українські металурги змогли підняти ціни на заготовки

Завдяки збільшенню попиту російські та українські металурги змогли підняти ціни на заготовки

Підвищення цін на металобрухт в кінці червня, що викликало аналогічний підйом на довгомірних продукцію в країнах Близького Сходу, було по-різному сприйнято покупцями заготовок і готового прокату. Якщо попит на арматуру, в принципі, залишився практично на тому ж рівні, то прокатні компанії в Ірані, країнах Перської затоки, Північної Африки і Південно-Східної Азії вирішили поповнити свої запаси. Пожвавленню сприяло також і те, що більшість виробників заготовок у країнах СНД скоротили випуск своєї продукції в червні-липні і відмовилися від збільшення обсягу поставок в серпні. У результаті на регіональному ринку виник певний дефіцит напівфабрикатів, що підготував сприятливий грунт для підвищення цін.

Вартість заготовок виробництва СНД до середини липня досягла $ 470-480 за т FOB, а в останні дні деякі компанії почали пропонувати цю продукцію і дорожче $ 480 за т FOB. Турецькі виробники, зі свого боку, підтягли ціни до близько $ 500 за т FOB. І тим, і іншим допомогло те, що на близькосхідному ринку останнім часом практично не виявляють активності європейські компанії. Більшість міні-заводів на півдні Європи зменшили випуск на 40-70% в порівнянні з плановими потужностями або взагалі запланували на липень-серпень тривалі канікули і продають у даний час, переважно, арматуру.

У самій Туреччині, до речі, попит на імпортні заготівлі виявився досить слабким. Місцеві прокатники, як правило, набувають напівфабрикати на внутрішньому ринку при мінімальних терміни поставки. Однак в Ірані та країнах Перської затоки багато виробників арматури охоче купують заготовки, щоб забезпечити себе ними на час Рамадану, який починається 11 серпня. Ціни на напівфабрикати з СНД і Туреччини в Саудівській Аравії і ОАЕ в середині липня, при цьому, досягали $ 520-530 за т CFR, а в каспійських портах Ірану - до $ 540 за т CFR.

На достатньо високий рівень вийшов і попит на заготовки в країнах Південно-Східної Азії. Більшість споживачів у цьому регіоні не виявляли особливої активності протягом останніх двох місяців і тому значною мірою вичерпали запаси напівфабрикатів. Крім того, у В`єтнамі після нетривалого спаду в другому кварталі знову пішла на підйом будівельна галузь. Споживання довгомірного прокату в країні підскочило, відповідно, і збільшився попит на заготовки.

Вартість заготовок з СНД і Туреччини залишається, при цьому, на рівні $ 520-540 за т CFR з поступовим підтягуванням до верхньої межі. Однак це дозволяє утримувати поза ринком постачальників з Тайваню, Малайзії та Японії. Компанії з цих країн готові відправляти заготовки на експорт за цінами не нижче $ 530-560 за т FOB, що, природно, не викликає ентузіазму у споживачів.

Таким чином, нинішній стан світового ринку заготівель характеризується досить середнім попитом при обмеженому обсязі пропозиції та помірних цінах. Це досить вигідне поєднання для металургів з СНД. Однак подальший розвиток ринку, судячи з усього, буде йти в бік подальшого звуження продажів. Очевидно, ще до кінця місяця більшість споживачів, поповнивши запаси, різко скоротять закупівлі, а серпень, мабуть, взагалі стане `мертвим сезоном`. Тим не менше, якщо постачальники металобрухту і довгомірного прокату не будуть захоплюватися демпінгом в найближчі півтора місяця, то й заготовки можуть обмежитися невеликим відступом в переддень осіннього підйому ділової активності, який (принаймні, на ранньому етапі) має охопити весь світовий ринок сталі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7723