Україна планує видобувати літій
Фото: geo.gov.ua

Україна планує видобувати літій

Міністерство енергетики України оголосило про підготовку до конкурсу на видобуток літієвої руди. Як повідомляє пресцентр Урядового порталу, 1 лютого відбулося засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції, на якому прийнято відповідне рішення. Цьому передувало рішення РНБО України «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави».

Стрімке розширення технологій, які вимагають накопичувачі енергії, робить літій дуже затребуваним, зазначає BAU.ua.
За даними Єврокомісії, лише для акумуляторів електронних автомобілів та накопичувачів енергії Європі потрібно в 18 разів більше літію до 2030 року та в 60 разів більше до 2050 року.

Читайте також: Європа планує зменшити свою залежність від критичної сировини

Найбільші запаси літію має Чилі — 3000 тис. тонн. Серед європейських країн у Сербії є родовище.
Інформація щодо кількості розвіданих запасів літію в Україні обмежена.
Видобуток та збагачення літієвої руди заплановано на ділянці Добра у Кіровоградській області. Площа ділянки становить 88,14 га. Вона належить до родовищ складної геологічної будови, тобто розробка відбуватиметься підземним способом.

Міжвідомча комісія планує розробити технічне завдання, рекомендації. Їх має погодити Кабінет Міністрів, а потім оголосити прозорий конкурс.

Окрім ділянки Добра в Україні відкриті ділянка Крута Балка й родовище Шевченківське у Західному Приазов'ї та Полохівське родовище в Кіровоградській області.
Ідентифікатор: 15279