Подаючи дані про світову виплавці сталі в лютому, World Steel Association істотно скоригувала січневі показники

Подаючи дані про світову виплавці сталі в лютому, World Steel Association істотно скоригувала січневі показники

За даними World Steel Association (WSA), в 64 країнах, що подають їй інформацію, виробництво сталі в лютому склало 116,6 млн. т, що на 8,8% перевищує показники лютого минулого року. За два місяці глобальні металургійні компанії виплавили 243,6 млн. т сталі, на 10,2% більше, ніж у той же період рік тому. Рівень завантаження потужностей у світовій сталеливарній галузі досяг у лютому 82,0%, що лише ненабагато відстає від максимального посткризового показника - 82,8% у квітні 2010 року.
Однак найбільший інтерес викликають навіть не лютневі показники, а значні корективи, які WSA внесла в січневі дані. Виробництво сталі в Китаї, яке в попередньому звіті вказувалося на рівні 52,8 млн. т, в дійсності виявилося в січні рівним 59,9 млн. т - абсолютний рекорд в історії галузі. Відповідно, і світовий обсяг виплавки сталі в січні 2011 року досяг максимального значення - 127,0 млн. т. У країнах `решти світу` випуск склав 67,1 млн. т - достатньо високий показник, але не найбільший за останні 12 місяців.
Китайська металургійна асоціація CISA пояснює таку серйозну коригування місячних показників (а недооблік більше 7 млн. т на місяць - це безпрецедентне явище в історії IISI-WSA) тим, що через Нового року за китайським календарем (3 лютого 2011 року) не всі виробники встигли подати статистичні дані. Так чи інакше, наслідки помилки виявилися досить значними.
Публікація більш-менш правильних даних за січень у середині лютого справила б негативний вплив на китайський ринок сталі і могла б привести не до повільного зниження цін на прокат, як це сталося в дійсності, а до різкого обвалу. Зате і китайські металургійні підприємства почали б швидко скорочувати випуск. А так середньоденне виробництво сталі в лютому виявилося ще вище січневих 1,93 млн. т, досягнувши рекордної відмітки 1,94 млн. т. Всього за місяць було виплавлено 54,3 млн. т сталі, на 9,7% більше, ніж у лютому 2010 року. За даними CISA, металургійні компанії не знижували випуск навіть у святкові дні, прагнучи видати якомога більше продукції, поки ціни йдуть вгору. У результаті до початку березня рівень складських запасів сталевої продукції досяг максимального значення за всю історію спостережень, а в цілому на ринку утворився значний надлишок пропозиції. На думку аналітиків, це може спровокувати подальше падіння внутрішніх цін, що зупинилися було після землетрусу в Японії, і нове зниження експортних котирувань.
Як вважає керівництво китайської металургійної компанії Baosteel, перевиробництво прийняло в національній сталеливарної галузі хронічний характер. Виробничі потужності в країні наблизилися до позначки 750 млн. т на рік, а може, вже й переступили її. При цьому, ряд великих проектів перебувають на стадії реалізації, і зупиняти їх ніхто не буде. Очевидно, металурги роблять ставку на збереження високих темпів зростання ВВП Китаю, але у зв`язку з неоднозначною обстановці у світовій економіці, яку явно не оздоровлюють ні землетрус в Японії, ні палаючий Близький Схід, ці розрахунки можуть і не справдитися.
Втім, виробництво сталі нарощували в січні-лютому не тільки китайці. У Японії зростання в порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року склав за підсумками цих двох місяців 8,3%, в США - 12,9%, в ЄС-27 - 7,9%. Рекордну активність в перші два місяці виявляли турецькі і корейські підприємства, що видали відповідно на 34,0 і 25,7% більше сталі, ніж рік тому (втім, цьому сприяв, насамперед, введення в дію нових заводів у минулому році). Російські металурги додали в порівнянні з минулим роком 11%, а українські - 5%.
Судячи з усього, березневі показники будуть значно нижче. Очевидно, не менше ніж на 10-15% в порівнянні з лютим скоротиться виплавка сталі в Японії, підуть на задній хід європейські і турецькі металурги. Підйом на початку поточного року пояснювався, насамперед, сприятливою ринковою кон`юнктурою. Зараз ринок йде на спад, попит скоротився і не відомо, коли відновиться (різні експерти вказують у своїх прогнозах період з квітня по червень).
Звертає на себе увагу також і те, що вже в лютому почалося скорочуватися виробництво сталі в країнах Близького Сходу і Північної Африки, де в минулому році спостерігалися незмінно високі темпи зростання. З усіх країн регіону, які подають свою статистику в WSA, розширення виплавки сталі в порівнянні з січнем-лютим минулого року вдалося досягти тільки Ірану, крім того, незначна надбавка була зареєстрована в Алжирі. Єгипетські металурги, втім, теж вдало почали рік, але різкий спад в лютому в порівнянні з січнем, очевидно, має довгостроковий характер.
В цілому споживання сталевої продукції в світі продовжує збільшуватися, повертаючись до докризових показників, а подекуди і значно перевищуючи їх. Проте обсяг виробничих потужностей у галузі залишається надлишковою, що і призводить час від часу до виникнення надлишку пропозиції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8685