Американські металурги продовжують піднімати ціни на плоский прокат

Американські металурги продовжують піднімати ціни на плоский прокат

В кінці лютого зростання цін на листову сталь на світовому ринку призупинилося ... за винятком США. Зіткнувшись з деяким скороченням попиту в середині минулого місяця, американські металурги оголосили про нове підвищення котирувань на плоский прокат на $ 50 за коротку т ($ 55 за метричну т). Нові пропозиції на поставку гарячекатаних рулонів у квітні тепер надходять на рівні $ 900 за коротку т ($ 992) EXW, а холоднокатані рулони перевищили $ 1100 за т EXW. За даними трейдерів, на спотовому ринку дана продукція коштує, приблизно, на $ 50-60 за т менше, але металурги практично не сумніваються в успіху.
На користь продовження зростання цін говорить, перш за все, активізація попиту з боку автомобіле-та машинобудівної галузей, а також американської трубопрокатний промисловості, для якої явним благом стало минулорічне тотальне введення антидемпінгових мит на китайські труби. Дистрибуторські компанії обмежують обсяги закупівель, але все ж час від часу виходять на ринок, щоб поповнити запаси. На думку ряду аналітиків, на ринку вже сформувалися очікування подальшого підвищення цін (принаймні, на найближчі місяць-два), так що сервісні центри побоюються вичерпати резерви перед черговим подорожчанням.
Реальний стан в економіці, втім, не настільки сприятливий, як вважають виробники сталі. У країні до цих пір зберігається 9%-вий рівень безробіття, який знижується дуже повільно. За оцінками глави ФРС Бена Бернанке, американський ринок праці не повернеться на докризовий рівень, як мінімум, до кінця 2012 року. Втім, більшу частину споживчих товарів США імпортують, а от у сфері В2В, дійсно, помітні ознаки поліпшення ситуації.
Конкуренція з боку імпорту на американському ринку плоского прокату поки слабка. Російські компанії пропонують гарячекатані рулони по $ 870-890 за т CFR, китайці продають у США холодний прокат і оцинковану сталь за цінами, які на $ 100-120 за т нижче, ніж на американському спотовому ринку, однак торгові компанії проявляють обережність. Перш за все, побоювання викликає тривалий термін доставки, що досягає чотирьох місяців.
У той же час, американський ринок довгомірного прокату знаходиться на спаді. Попит на конструкційну сталь у країні, як очікується, почне рости не раніше другої половини березня, а до цього часу постачальникам доводиться йти на поступки, щоб збути свою продукцію. За даними трейдерів, середній рівень цін на арматуру скоротився до $ 810-840 за т EXW, хоча офіційні котирування утримуються вище $ 860 за т EXW. На відміну від сектора плоского прокату, американські покупці арматури жваво цікавляться імпортом - перш за все, з Туреччини. Вартість турецької продукції в американських портах після проходження митниці, при цьому, не перевищує $ 740 за т. Як вважають фахівці, в цьому році будівельна галузь США з кризи не вийде попри підготовлюване прийняття чергового пакета стимулювання економіки на загальну суму $ 600 млрд. Втім, велика частина цієї суми буде надана у вигляді зменшення податків.
За словами американських металургів, національний ринок стали поки збалансований. Завантаження потужностей у галузі перевищила у лютому 75%, що являє собою максимальний показник з жовтня 2008 року, однак ряд підприємств компаній Severstal North America і US Steel і раніше не функціонують. У секторі довгомірного прокату, за оцінками спостерігачів, завантаження становить менше 65%. При цьому, незважаючи на високі ціни, американські компанії на відміну від своїх європейських та азіатських колег не квапляться з розширенням обсягів виплавки сталі.
Відносна ізольованість американського ринку від світового, безумовно, знижує вплив підйому в США на ситуацію в інших регіонах. Але якщо американські споживачі приймуть нові ціни, це, очевидно, буде використано і європейськими металургами, які прагнуть продовжити підвищення цін в другому кварталі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8601