Рішення про ринок землі відкладено до 23 березня
Фото Harold W Bradley

Рішення про ринок землі відкладено до 23 березня

Розгляд законопроекту 7541 `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X` Перехідні положення `Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок` викликало у Верховній Раді явне пожвавлення. Депутати зійшлися на думці про те, що тіньовий ринок землі вже існує, але от чи зможе його контролювати держава, поки незрозуміло. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував не приймати будь-яких рішень до проведення парламентських слухань щодо ринку землі, призначених на 23 березня.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, депутат-регіонал Василь Кисельов у своєму виступі підкреслив, що, продовжуючи мораторій на продаж землі сільгосппризначення, влада грабує своїх громадян. `На сьогоднішній день майже сім мільйонів громадян України отримали у власність ... 27 млн гектарів з 41 млн га землі с / г призначення, і ця земля працює на одну третину своєї потужності, тому що немає господаря. Виснажують ріпаком, соняшником і закінчується тим, що беруть нові землі `, - сказав він. В. Кисельов також звернув увагу на те, що в країні давно існує тіньовий ринок землі.

`Фахівці говорять про те, що більше 4 млн гектарів землі за різними схемами - дарування, обміну, застави - під час дії ось цієї дірки, яка існує між двома мораторіями, 10-17 днів, це вже тричі було, коли дія старого мораторію закінчилося , а новий не був введений. І за цей час все це оформляється документально. Хіба ми можемо, знаючи про це, далі грати? Кого ми обманюємо? Де логіка? `, - додав В. Кисельов.

Він підкреслив, що потрібно терміново доопрацювати проект закону про земельний кадастр, про ринок землі, і в законі про ринок землі передбачити, що зміна цільового призначення сільськогосподарської землі неможливо без рішення Верховної Ради. Крім цього, на його думку, слід мінімум на 10 років заборонити перепродаж землі, а ті землі, які два роки поспіль не використовуються, повертати в держвласність безкоштовно.

У ході обговорення законопроекту лідер фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко звернув увагу на те, що запускати ринок землі, не маючи страхового ринку і земельного банку, не можна. Також він зазначив: `Вартість української землі, 41 млн гектарів, $ 300 млрд. Хто не вірить, візьміть в руку ручку і підрахуйте. П`ять тонн з гектара сьогодні продати пшениці по $ 250 - не проблема, вже вирощують і п`ятдесят, і більше. Тепер підрахуйте : окупність капіталу вкладеного - бізнес буде задоволений, якщо за п`ять-сім років окупиться. Помножте, і ви отримаєте $ 300 млрд. Сьогодні ціна декларується не більше 7-8 мільярдів, які будуть вкладені в ринок землі. Друзі, давайте вважати, що у скільки обходиться і хто при цьому буде пограбований. Мораторій, мораторій і ще раз мораторій `, - сказав І. Кириленко.

Член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький у своєму виступі підкреслив, що земля `як продукт природи` не може купуватися чи продаватися. `Купуватися і продаватися може тільки право на володіння земельною рентою, і рента може виступати, як ціна землі`, - зазначив він.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин повторив свою тезу про те, що не слід приймати будь-які рішення до проведення парламентських слухань щодо ринку землі, призначених на 23 березня.

Нагадаємо, що ВР не прийняла законопроект про продовження мораторію на продаж земельних ділянок до 2015р. Депутати проголосували проти прийняття законопроекту в першому читанні.

Як зазначалося раніше, Президент України вважає, що ринок земель сільгосппризначення повинен запрацювати з 2012 року. До цього глава держави запропонував винести на громадське обговорення земельну реформу.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8602