Кількість дозвільних документів у будівництві зменшиться вчетверо
Олена Сердюк для BAU.ua

Кількість дозвільних документів у будівництві зменшиться вчетверо

Кількість дозвільних документів та погоджувальних процедур зменшується з 93-х до 23-х, а час їх узгодження скоротиться в шість разів - до двох місяців. Такі зміни передбачені законом про регулювання містобудівної діяльності, який був прийнятий парламентом і підписаний Президентом України.

Як повідомляє прес-служба Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва, закон вводить в будівельній сфері принципи мовчазної згоди і єдиного вікна. Також закон вводить декларативний принцип при виконанні підготовчих та будівельних робіт для об`єктів з низьким ступенем ризику 1-3 категорії (на об`єкти з високим ступенем ризику (мости, тунелі, атомні станції, об`єкти, на яких знаходиться понад 1000 осіб) така норма не буде поширюватися . Декларативний принцип передбачає, що будівельної компанії досить буде надати документацію встановленого зразка.

У документі передбачено, що будівельна експертиза буде державною. Крім того, на проекти будівництва, визначеної категорії приміщень (житлових будинків, магазинів, кафе і т.д.) не потрібно буде отримувати експертизу, погоджуючи її з близько тринадцятий міністерствами і відомствами. Причому обов`язковим вона залишиться лише при зведенні споруд з високим ступенем ризику.

Узгодження всіх служб, згідно з новим законом, будуть проходити на етапі складання генплану. Відповідно, якщо генпланом передбачено будівництво в певній зоні житлових будинків чи магазинів, то додаткових дозволів для будівництва не треба буде отримувати. Обов`язки за твердженням генпланів будуть покладені на органи місцевого самоврядування.

Держкомпідприємництва додано до робочої групи, яка буде розробляти низку нормативних актів на виконання цього закону.

http://news.liga.net/
Ідентифікатор: 8578