Виплавка сталі в світі досягла в січні максимального рівня з травня 2010 року

Виплавка сталі в світі досягла в січні максимального рівня з травня 2010 року

За даними World Steel Association, виробництво сталі в 64 країнах світу, які подають свої дані до цієї організації, склало в січні 2011 року 119,4 млн. т. Даний результат слід визнати достатньо високим: це максимальний показник з травня минулого року, коли в глобальній металургійної галузі був поставлений новий абсолютний рекорд - 124,6 млн. т. Після спаду в третьому кварталі 2010 року виробництво сталі зростає третій місяць поспіль. У порівнянні з груднем воно збільшилося на 2,8%, а з січнем минулого року - на 5,3%.
Слід зазначити, що традиційні лідери світової металургійної галузі на цей раз не продемонстрували вражаючих темпів зростання. Так, в Китаї січневе виробництво склало 52,8 млн. т - всього на 2,5% більше, ніж у грудні та на 0,5% - ніж січні минулого року. Тим не менш, для китайських металургів це найкращий результат за останні сім місяців! Схоже, незважаючи на те, що з 1 січня в країні перестали діяти обмеження на енергопостачання сталеливарних підприємств, галузь так поки і не повернулася до колишньої експансії. Втім, традиційно максимальні обсяги виплавки сталі в Китаї припадають на другий квартал, так що тільки навесні стане відомо, наскільки досягли успіху влади країни у своєму прагненні загальмувати розширення потужностей в металургійній промисловості.
Індія, Росія, Україна, Корея виплавили в січні приблизно стільки ж сталі, скільки в грудні, турецькі металурги продемонстрували зниження випуску на 0,8%. При цьому, якщо в Індії обсяг виробництва в січні 2011 року лише трохи перевищив результати річної давності, то інші з перерахованих вище країн за рік розширили виплавку більш ніж на 10%, причому, Корея - майже на 25%, а Туреччина - майже на третину ! І якщо в СНД основним чинником зростання стало післякризове відновлення в металургійній галузі, то високі показники Туреччини та Кореї пояснюються, перш за все, введенням в дію нових підприємств. У поточному році, судячи з усього, різке збільшення обсягу виробництва сталі продемонструє Індія, де в найближчі місяці очікується завершення декількох великих проектів (в основному, з розширення продуктивності діючих комбінатів).
Серед західних країн безсумнівним лідером стала Японія, де в січні було виплавлено на 5,3% більше сталі, ніж у грудні, і на 10,7% - ніж у січні минулого року. Країни Євросоюзу продемонстрували 10%-ве зростання у порівнянні з попереднім місяцем, але додали лише 4,3% в порівнянні з січнем 2010-го. У США січневі показники були на 1,1% краще грудневих і на 9,4% - торішніх січневих, втім, у лютому очікується більш високий результат: за даними American Iron and Steel Institute, в перший тиждень поточного місяця обсяг виплавки сталі в країні досяг максимального значення з жовтня 2008 року. Очевидно, постараються збільшити випуск і європейські компанії, однак відбудеться це, схоже, не раніше березня, коли в лад будуть повернуті кілька зупинених у 2008-2010 роках доменних печей.
Взагалі при вивченні статистики WSA напрошується висновок про те, що період швидкого посткризового відновлення глобальної металургійної галузі залишився позаду. Багато країн за останній рік домоглися досить суттєве розширення обсягів виробництва сталі, але у зв`язку з насиченням ринків цей процес призупинився. При цьому, показники січня 2011 року в Японії, США, ЄС, країнах СНД все ще значно відстають від середніх результатів за перше півріччя 2008 року. Очевидно, повернення до цих показників зажадає чималого часу і відбудеться, швидше за все, не в поточному році.
Що найбільше інтригує в нинішніх умовах, так це припинення стрімкого підйому в Китаї та Індії. Причому, якщо в Індії гальмування зростання, схоже, є тимчасовим явищем, то китайські металурги можуть, дійсно, досягти відносної стабільності виробничих показників раніше, ніж очікувалося. І світовий ринок сталі від цього тільки виграє.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8576