Ціни на близькосхідному ринку довгомірного прокату залишаються стабільними незважаючи на всі політичні негаразди

Ціни на близькосхідному ринку довгомірного прокату залишаються стабільними незважаючи на всі політичні негаразди

Північна Африка на очах перетворюється на нову `гарячу точку` на карті світу. У Лівії розгортається настощего громадянська війна. Як і раніше неспокійно в Єгипті та Тунісі незважаючи на що відбулася в цих країнах зміну влади. В Алжирі і Марокко антиурядові демонстрації. Нестабільна обстановка в Йорданії, Ємені, Бахрейні. Від потрясінь, мабуть, не застраховані навіть такі країни регіону як Іран і Саудівська Аравія.
Від політичних проблем завжди страждає економіка. Протягом трьох тижнів більшість близькосхідних країн перебувають практично поза ринку сталі. Як повідомляють, зокрема, турецькі експортери довгомірного прокату, у першій половині лютого попит на їх продукцію спостерігалося тільки в Саудівській Аравії і частково - в ОАЕ та Іраку. Деяким постачальникам доводилося терміново шукати покупців у США, країнах `чорної` Африки і Латинської Америки, щоб компенсувати втрату єгипетських замовлень.
Політичні загострення призвели до падіння цін на сталеву продукцію. Вартість турецької арматури в середині лютого становила не більше $ 640-660 за т FOB, а деякі компанії були готові продавати свою продукцію в Саудівську Аравію дешевше $ 650 за т CFR. Котирування на російські та українські заготівлі впали до $ 600-620 за т FOB. Італійські компанії, що зіткнулися з різким скороченням попиту з боку Алжиру, були змушені знизити ціни на арматуру до 490-500 євро ($ 667-680) за т FOB.
Тим не менш, спад виявився недовгим. Вже минулого тижня експортери сталевої продукції подолали паніку і спробували повернути ціни на колишній рівень. Зокрема, в останні дні повідомлялося про пропозиції турецької арматури по $ 670-680 за т FOB. І хоча на таких умовах дану продукцію ніхто купувати не бажає, але експортерам, схоже, все ж таки вдалося добитися відновлення цін до $ 650-670 за т FOB - правда, до початку широкомасштабних зіткнень в Лівії. В останні дні обсяги продажів знову впали практично до нуля.
Таке несподіване зміцнення ринку в умовах політичної нестабільності пояснюється кількома причинами. По-перше, близькосхідні споживачі, які не здійснювали закупівель протягом трьох-чотирьох тижнів, вичерпали велику частину своїх запасів і були змушені повернутися на ринок. По-друге, дещо стабілізувалася ситуація в Єгипті. У країні знову відкрилися банки, відновив функціонування Олександрійський порт, продовжилися будівельні роботи. За попередніми даними, нова влада не мають наміру відмовлятися від планів колишнього уряду, що мав намір вкласти близько $ 2,5 млрд. у будівельні проекти інфраструктурного та соціального спрямування. По-третє, з наближенням весни очікується активізація в будівельній галузі по всьому регіону, що має сприяти розширенню реальних обсягів споживання сталевої продукції. Нарешті, по-четверте, дуже високими залишаються ціни на металобрухт. У середині лютого турецьким компаніям вдалося збити котирування до $ 440-450 за т CFR, проте на цьому ринку, схоже, вже досягнуто `дно`, і надалі очікується відновлення зростання.
Втім, всі ці викладки залишаються вірними тільки в умовах відносно стабільної обстановки на Близькому Сході. Події в Лівії у зв`язку з цим можуть надати двоякий ефект на арабських сусідів. З одного боку, поки повністю виправдовується `теорія доміно`: спочатку Туніс, потім - Єгипет, тепер - Лівія ... Хто наступний? Однак, з іншого боку, максимально жорстка реакція лівійської влади, які відкрили стрілянину по учасниках виступів, може налякати і протверезити `вулицю`. Одна справа - відносно мирні `жасминові` та інші `революції` і зовсім інша - вуличні бої з сотнями і тисячами жертв. Лівія здатна як остаточно дестабілізувати обстановку, так і охолодити `гарячі голови`. Тут все залежить від того, як швидко вдасться (і чи вдасться взагалі) погасити `гостру` фазу внутрішнього конфлікту.
Судячи з усього, лівійські події стануть новим ударом по близькосхідному ринку довгомірного прокату, однак, якщо в країні не почнеться кривава громадянська війна, шок для економіки регіону буде все ж таки меншим, ніж у випадку з Єгиптом. Принаймні, в країнах, не зачеплених масовими заворушеннями, об`єктивний попит на сталеву продукцію з настанням весни повинен зрости. Інша справа, що політична напруженість буде використовуватися споживачами сталевої продукції як привід для зниження цін.
Так чи інакше, сумнівно, що нинішні події на Близькому Сході викличуть обвал всього регіонального ринку довгомірного прокату. Постачальники, переживши єгипетський криза, тепер краще готові до несподіваних поворотів. Багато компаній у СНД і Туреччини скорочують експорт заготовок і арматури, переорієнтовуючись на досить активні внутрішні ринки. Крім того, вартість металобрухту в березні, швидше за все, буде досить висока, що утримає і арматуру від провалу. Єдине, що тепер постачальникам важко розраховувати на зростання цін у доступному для огляду майбутньому.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8579