Ринок оренди житла реагує на зростання комунальних платежів

З подорожчанням комунальних послуг на ринку оренди збільшився розкид цін пропозицій на практично однакове житло. З одного боку, будь-які додаткові платежі штовхають ціни оренди вгору. З іншого боку, збільшення витрат (у тому числі, на харчування та транспорт) зменшує попит на житло, штовхає ціни вниз. Люди, що орендували окремі квартири, змушені селитися разом, повертатися до батьків, виїжджати з Києва. Про це заявив аналітик порталу нерухомості www.domik.net Володимир Коломейко.

За його словами, деякі власники квартир поспішили збільшити ціни, включивши до них додаткові витрати. Інші, зіткнувшись із зростанням комунальних платежів, постаралися скоріше здати квартиру, знизивши ціну. Були й ті, кого зростання квартплати і подорожчання продуктів харчування змусив з`їхатися з родичами, виставити на ринок `зайву квартиру` (збільшивши тим самим пропозиція).

У цих умовах не тільки приїжджі, але і багато киян зрозуміли, що окремі квартири в Києві доступні далеко не всім. У результаті кількість негативних емоцій на ринку оренди помітно збільшилася.

Потенційні орендарі, дізнавшись ціни оренди, нерідко переходять на підвищені тони: мовляв, за цей тісний убогу квартиру необхідно платити половину сімейних доходів? У власників квартир свої аргументи, свої негативні емоції. Посередникам в такій обстановці вкрай складно зблизити позиції сторін. Тиснути на потенційного орендаря, у якого практично немає накопичень, а місячний дохід сім`ї лише у півтора-два рази вище орендної плати, практично марно. Тому в переважній більшості успішних угод поступатися довелося власникам квартир.

Поступаючись у цінах, власники квартир нерідко намагаються перекласти на орендарів додаткові витрати, пов`язані зі зростанням комунальних платежів. У договорах все частіше з`являється пункт про те, що в разі підвищення комунальних платежів, власник квартири має право підвищити орендну плату.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8538