Котирування на плоский прокат в країнах Східної Азії різко пішли вгору

Котирування на плоский прокат в країнах Східної Азії різко пішли вгору

Через святкування Нового року за китайським календарем східноазійські компанії не змогли взяти участь у підвищенні цін на листову сталь, що відбувся в першій половині лютого в інших регіонах. Однак, відновивши операції в середині місяця, далекосхідні металурги приступили до ліквідації відставання від своїх колег у Європі та США. Котирування змінюються мало не в щоденному режимі. Хоча реальних угод поки мало, експортери задирають ціни все вище, не чекаючи значного опору з боку споживачів.

У Китаї провідні компанії Baosteel і Wuhan Steel задали ринку нові орієнтири, оголосивши про підвищення відпускних цін на плоский прокат на 200-400 юанів ($ 30-61) за т. Експортні котирування китайських постачальників за останні кілька днів також зросли на $ 30-50 за т . Вартість гарячекатаних рулонів досягла $ 760-770 за т FOB, холоднокатаних - $ 850-880, оцинкованої сталі Z120 товщиною 1 мм - $ 880-890, комерційної товстолистової сталі - $ 760-780 за т FOB. І на цьому експортери не мають наміру зупинятися. Ряд компаній заявили, що до початку березня мають намір довести ціни на гарячий прокат до не менш $ 800 за т FOB.

Від китайців не відстають і інші східноазійські компанії. Тайванські і корейські гарячекатані рулони пропонуються по $ 780-800 за т FOB з перспективою подальшого зростання. Великі японські корпорації, за даними трейдерів, запланували на березень досягнення рівня $ 900 за т FOB при експорті гарячого прокату, а в другому кварталі, на їхню думку, вартість даної продукції може дійти до $ 1000 за т FOB. Внутрішні ціни на плоский прокат в Японії також передбачається збільшити в квітні на 15-20 тис. ієн за т.

Надоптимістичні прогнози азіатських металургів базуються на кількох припущеннях. По-перше, сталеливарні компанії повідомляють, що їм доводиться піднімати ціни через подорожчання сировини. Залізна руда вже впритул підійшла до позначки $ 200 за т CIF Китай (для 63,5%-ного концентрату). Коксівне вугілля в останні два тижні трохи подешевшав, але аналітики не виключають нового стрибка, коли великі східноазійські компанії в березні приступлять до нових закупівель цього матеріалу. Нарешті, сляби в Східній Азії піднялися до більше $ 700 за т CFR, що також змушує виробників листової сталі піднімати котирування на готову продукцію.

По-друге, східноазійські металурги можуть розраховувати на розширення обсягу продажів. Очікується, що найближчим часом регіональні дистриб`ютори приступлять до поповнення запасів сталевої продукції точно так само як вчинили у січні їх європейські колеги. Реальний попит з настанням весни також повинен активізуватися. При цьому, споживачі, схоже, змирилися з неминучим стрибком цін на прокат. Зокрема, японські виробники зварних труб в березневих контрактах збільшили вартість своєї продукції на $ 150 за т, а на квітень готують нове підвищення на $ 200 за т, щоб компенсувати не тільки вже відбувся, але й очікуване зростання витрат.

У цілому більшість виробників плоского прокату розраховують на те, що в найближчі місяці підйом цін на цю продукцію продовжиться. Так, російські компанії пропонують гарячекатані рулони для Індії за цінами, що доходить до $ 850 за т CFR з поставкою у квітні, при тому, що в середині лютого вартість конкуруючої китайської продукції становила на індійському ринку не більше $ 770 за т CFR. Втім, котирування на китайський прокат теж швидко ростуть.

Свого останнього слова, втім, не сказали споживачі, які можуть відкинути запропоноване ним підняття цін. Однак зараз вони, схоже, не в тому положенні, щоб диктувати постачальникам свої умови.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8539