Постачальники товарних слябів розраховують на зростання цін в середині лютого

Постачальники товарних слябів розраховують на зростання цін в середині лютого

Ділова активність на світовому ринку слябів на початку лютого впала внаслідок тимчасової відсутності великих клієнтів в особі східноазіатських прокатних компаній, які завершують святкування Нового року за китайським календарем. Однак вимушена пауза обертається явно на користь постачальників. Коли споживачі на наступному тижні повернуться на ринок, вони будуть змушені купувати напівфабрикати за вищими цінами, ніж у лютому.
Далекосхідні компанії, запізнившись з укладанням контрактів на перший квартал 2011 року, в результаті зіткнулися з гострим дефіцитом слябів. Ряд виробників на початку цього року взагалі виявилися поза грою. Бразильським і австралійським компаніям завадила негода: проливні дощі в січні в значній мірі ускладнили роботу вугільних розрізів, залізорудних комбінатів та портів. А недавні заворушення в Єгипті призвели до того, що постачання на зовнішній ринок припинила і місцева компанія Ezz Steel. На ринку це викликало стан, близький до паніки.
Попит на сляби почав розширюватися вже наприкінці минулого року, причому, в авангарді цього процесу виявилися США і країни ЄС. За даними американської статистики, в 2010 році в країну було поставлено 5,07 млн. т напівфабрикатів (головним чином, плоских), що майже в 2,5 рази перевищує показники попереднього року. Європейські прокатні компанії внаслідок підйому на внутрішньому ринку також збільшили закупівлі слябів. При цьому, вартість гарячекатаних рулонів по обидві сторони Атлантики перевищує $ 850 за т EXW з постачанням у квітні, так що виробники листової сталі готові платити за напівфабрикати досить високу ціну.
Для азіатських компаній у січні найбільш проблемним був саме ціновий чинник. Вартість гарячекатаних рулонів у регіоні не перевищувала $ 690-720 за т FOB, так що багато прокатники не вирішувалися набувати сляби виробництва Японії, СНД і Латинської Америки, які перед святами котирувалися на рівні $ 680-700 за т CFR. Проте після паузи азіатські компанії мають намір збільшити вартість гарячого прокату до $ 750-800 за т FOB, а на внутрішніх ринках Кореї та ряду країн Південно-Східної Азії ціни вже перевищили рівень $ 800 за т EXW.
Підштовхує сляби вгору і зростання цін на сировину. У найближчі дні має поновитися спотова торгівля залізною рудою. При цьому, практично всі аналітики впевнені в тому, що вартість 63-63,5%-ного концентрату найближчим часом дійде до $ 200 за т CIF Китай. Ціни на твердий коксівне вугілля поки стабілізувалися на рівні $ 350-370 за т FOB Австралія, але зберігається на сході континенту дощова погода, як і раніше перешкоджає нормальній роботі вугледобувних компаній, залізниць і портів. Очевидно, найближчим часом ні руда, ні вугілля не подешевшають, так що металургійні компанії будуть продовжувати піднімати котирування на плоский прокат, а разом з ним будуть дорожчати і сляби.
Виробники в країнах СНД поки вичікують. На початку лютого вони пропонували сляби в Східну Азію по $ 650-680 за т FOB, але тепер очевидно, що на цьому підйом не зупиниться. Бразильські компанії вже заявляють, що до кінця лютого мають намір довести вартість слябів до $ 720-730 за т FOB для всіх покупців.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8528