У Києві проведуть конкурс на кращий проект благоустрою центральної частини міста
BAU.ua

У Києві проведуть конкурс на кращий проект благоустрою центральної частини міста

Київська міська державна адміністрація, Головне Управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА оголосило відкритий міжнародний конкурс на кращий проект благоустрою центральної частини Києва до Євро-2012 та на перспективу.
Конкурс проводиться за підтримки Міжнародного молодіжного архітектурного фестивалю Canactions, Національної Спілки Архітекторів України, Архітектурного Клубу та ГО `Столичні ініціативи`.
10 лютого 2011 року відбулась презентація Програми Конкурсу та обговорення її учасниками.
У результаті конкурсу буде виявлено найкращий проект та авторів на основі принципу sustainability і створено умови для його реалізації.
До участі запрошені архітектори, містобудівельники, ландшафтні архітектори, дизайнери. Кожен учасник має право подати лише один проект. Наразі заявки на участь у конкурсі подали 512 учасників із 65 країн світу.
Переможця визначать з 8 найкращих проектів, обраних журі, з усіх проектів, поданих на конкурс. До журі увійшли фахівці з України, Данії, Швейцарії, Нідерландів, Німеччини, Японії, Китаю та США. Очолив журі голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.
Переможець Конкурсу має переважне право на подальше розроблення проекту благоустрою та планування території.
Об’єктом проектування є найбільш значна (цінна) центральна частина Києва, низка з архітектурних пам’яток та мальовничих куточків природи: територія від Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років до Львівської та Контрактової площі.
Конкурсний проект розділений на два блоки:
– комплексний проект розвитку території з обов’язковим виділенням першого етапу реалізації, а саме: до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу в Україні;
– детальна проробка однієї з найважливіших ділянок: Крайка – туристичний маршрут; Схили Дніпра; Київський Дитинець та Пейзажна алея; Контрактова площа та Андріївський узвіз; Поштова площа; Європейська площа з виходом Хрещатика до Дніпра та на острови; Хрещатик та Майдан Незалежності.

Реалізація конкурсного проекту дозволить вирішити найважливіші проблеми життєдіяльності середмістя Києва: оптимізувати рух транспорту; розширити та структурувати публічний простір; провести зонування території за її функціональним призначенням (розваги, тихий відпочинок, прогулянки, спорт); упорядкувати розміщення рекламних носіїв, елементів міського дизайну, МАФів; здійснити озеленення; покращити якість освітлення; облаштувати необхідну кількість громадських туалетів тощо.
Визначення стратегічних напрямків розвитку центру столиці на середньо- та довгострокову перспективу.
Можливість інтегрувати пропозиції конкурсного проекту перспективного розвитку території до основних документів, які регламентують розвиток центральної частини Києва, насамперед – до Генерального плану Києва до 2025 року, який наразі перебуває на стадії розробки.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8527