Ціни на заготовки ростуть на Близькому Сході, але знижуються в Південно-Східній Азії

Ціни на заготовки ростуть на Близькому Сході, але знижуються в Південно-Східній Азії

Близькосхідний ринок заготовок, зберігав відносну стабільність на початку вересня, в останні дні рушив вгору. Постачальники з СНД, розраховуючи на збільшення попиту на готовий прокат і напівфабрикати по всьому регіону після закінчення Рамадана, почали піднімати котирування. Вартість заготовок для близькосхідних покупців до середини місяця зросла до $ 560-575 за т FOB, а білоруська продукція пропонується навіть по $ 595 за т FOB, хоча про угоди за такими цінами не повідомляється.
Безумовно, одним з основних чинників, що сприяли підйому, став стрибок цін на арматуру на внутрішньому ринку Ірану в другій половині серпня і початку вересня. У відсутності помітних змін реального обсягу споживання спекулянти розігнали ринок до такої міри, що вартість арматури на піку на початку вересня перевищила $ 800 за т з металобази. У гонку включилися і прокатні заводи, що почали закуповувати напівфабрикати за високими цінами. Котирування на заготовки з Росії та Казахстану підскочили до $ 600-610 за т FOB порти Каспію, а при постачанні з чорноморських портів через Волго-Дон ціни досягли $ 570-580 за т FOB. Навіть у південних портах Ірану заготівля могла перевищувати $ 640 за т CFR.
У останній тиждень ажіотаж на іранському ринку арматури, втім, сходить нанівець. Під тиском влади спекулянти згортають свою бурхливу діяльність, а котирування поступово йдуть вниз. Втім, різниця в ціні між імпортними заготовками (з урахуванням мита та витрат на доставку) і арматурою EXW досі становить $ 100 за т і більше, так що іранські прокатні підприємства поки що можуть дозволити собі закупівлі дорогих напівфабрикатів. Інша справа, що попит з їхнього боку зменшився. Поки немає ознак і розширення реальних обсягів споживання конструкційної сталі в країні.
У цілому ринок Близького Сходу ще не відновився після паузи, викликаної Рамаданом. Хоча складські запаси у прокатників і трейдерів невеликі, покупці продовжують бути обережним, очікуючи отримання недвозначних сигналів про стан регіональної будівельної галузі, та й всієї економіки. Тому пропозиції експортерів з СНД, по більшій частині, повисають у повітрі. Не користуються особливим попитом і турецькі заготовки, які котируються на рівні $ 570-580 за т FOB.
Найближчим часом заготовки на Близькому Сході будуть слідувати за арматурою. Саме рівень попиту на кінцеву продукцію визначатиме потреба в напівфабрикатах і ступінь активності місцевих виробників готового прокату. Більшість учасників ринку продовжують сподіватися на підвищення цін на довгомірну продукцію в регіоні у другій половині вересня і в жовтні, але, схоже, якщо це зростання і відбудеться, воно буде досить скромним.
У Східній Азії ситуація зворотна. У вересні регіональні ціни на заготовки відступали тому після серпневого стрибка. Минулого місяця в`єтнамські прокатники уклали контракти на достатні обсяги напівфабрикатів, щоб забезпечити свої потреби аж до кінця жовтня. У результаті попит різко скоротився. Найближчим часом можна розраховувати на збільшення закупівель з боку таких країн як Індонезія і Філіппіни, але поки тамтешні покупці теж вичікують. Металобрухт у вересні в країнах регіону подешевшав, так що споживачі очікують аналогічної еволюції і від напівфабрикатів.
Виробники заготовок з Малайзії, Тайваню і Японії до цих пір пропонують свою продукцію до В`єтнаму та інші країни Південно-Східної Азії за цінами понад $ 600 за т CFR, але продати її, як правило, не можуть. Скаржаться на відсутність покупців навіть індійські експортери, що котируються заготовки на рівні $ 560-570 за т FOB з розрахунком на ринки сусідніх країн. За даними трейдерів, реальні угоди здійснюються з розрахунку $ 560-580 за т CFR В`єтнам для продукції з СНД.
Однак ближче до кінця вересня можна очікувати нове пожвавлення східноазіатського ринку довгомірного прокату. Сезон дощів підходить до кінця, а з настанням сухої погоди повинна активізуватися регіональна будівельна галузь. Деякі компанії вже повідомляють про заплановане ними підвищення цін на довгомірний прокат, за яким може послідувати і зростання цін на заготовки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7952