Китайська влада зажадала скоротити виробництво сталі в країні, щоб зменшити споживання енергії

Китайська влада зажадала скоротити виробництво сталі в країні, щоб зменшити споживання енергії

На китайському ринку сталі черговий переполох. Усього за кілька днів, що пройшли з початку поточного тижня, ціни на сталеву продукцію на внутрішньому ринку зросли, в середньому, більше 5% і продовжують підйом. Особливо різко підскочили, при цьому, котирування на довгомірний прокат, вартість якого в Шанхаї вперше з травня подолали рубіж 4000 юанів ($ 589) за т з металобази, а середній рівень цін на цю продукцію в містах східного узбережжя перевищив 4350 юанів ($ 641) за т . Котирування на комерційний гарячий прокат досягають 4400-4450 юанів ($ 648-655) за т з металобази.
Цей стрибок цін пояснюється, перш за все, діями уряду, який несподівано зайнявся питаннями енергозбереження в національній промисловості. Згідно із завданням на 11-ту п`ятирічку (2006-2010 роки) споживання енергії на одиницю ВВП слід було скоротити на 20%, проте за підсумками перших чотирьох років даний показник вдалося знизити лише на 14,38%. 5,6%, що залишилися, передбачається досягти найпростішим способом - за допомогою зменшення завантаження найбільш енергоємних промислових підприємств, до яких, зокрема, відносяться і металургійні. За рахунок цього, до речі, можна вирішити ще одну поставлену владою завдання - скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу на 20% за ті ж п`ять років.
Різні обмеження на постачання електроенергії поширилися на 18 з 33 провінцій і інших адміністративних утворень, прирівняних за статусом до провінцій. В одних місцях промисловим підприємствам було прямо наказано призупинити або зменшити випуск на певний період, в інших тарифи на електроенергію були підвищені в три рази.
Найбільшою мірою політика `жорсткої економії енергії` позначилася на сталеливарних заводах провінцій Хебей (найбільша металургійна база країни), Цзянсу, Чжецзян і Шаньсі. Зокрема, в Хебеї 4 вересня, як мінімум, на тиждень були зупинені 57 плавильних печей і прокатних станів сукупною потужністю близько 25 млн. т сталі на рік. У місті Таншань, що має статус провінції, обмеження торкнулися близько 40 підприємств, виплавили в серпні близько 1,48 млн. т сталі. Їм наказано скоротити завантаження майже на третину до кінця поточного року. У провінції Цзянсу компанії Shagang у вересні доведеться вдвічі зменшити виробництво довгомірного прокату (до близько 250 тис. т в порівнянні з плановою потужністю 500 тис. т на місяць). Крім того, через недавню аварію на доменній печі компанія протягом, як мінімум, місяця недорахується ще 5,5 тис. т сталі на день. У провінції Цжецзян одну з доменних печей компанії Ningbo Steel довелося зупинити, нарешті, в Шаньсі припинили роботу практично всі малі та середні сталеливарні і прокатні підприємства.
За оцінками фахівців, внаслідок усіх цих заходів виробництво сталі в Китаї може зменшитися у вересні на 5 млн. т в порівнянні з попереднім місяцем. Середньоденний обсяг виплавки металу, при цьому, складе близько 1,52 млн. т проти 1,70 млн. т в серпні. У принципі, більшість підприємств, на які були поширені обмеження на постачання електроенергії, повинні призупинити або скоротити випуск протягом однієї-трьох тижнів у вересні, але ніхто не поручиться за те, що в жовтні їм буде дозволено повернутися до планових показників.
Найбільшою мірою санкції торкнулися невеликих заводів, що випускають конструкційну сталь. За підрахунками китайських аналітиків, із загального обсягу `втраченої` у вересні продукції 70% припадатиме на довгомірний прокат і 30% - на плоский. Великі комбінати, які мають власні джерела електроенергії, не будуть піддані ніяким обмеженням. Навпаки, у них з`являється можливість розширення своєї частки ринку.
Рішення китайського уряду розрубує `гордіїв вузол` надлишкових складських запасів сталевої продукції. Якщо протягом останнього року вони постійно збільшувалися внаслідок перевищення пропозиції над попитом, то зараз пішов зворотний процес. Власне, вже на початку вересня запаси прокату в Шанхаї були на 26% менше, ніж місяцем раніше. Очевидно, найближчим часом розвантаження металобаз прискориться, що буде сприяти подальшому підвищенню цін на сталеву продукцію. Попит на неї з початком осені стійко росте, перш за все, у будівельній галузі.
Нововведення в енергетичній політиці тимчасово паралізували експортну діяльність китайських компаній. Багато постачальників залишили зовнішній ринок, очікуючи, як повернуться події всередині країни. Котирування, при цьому, пішли вгору. Гарячекатані рулони, мікролегірованние бором, підскочили до $ 610-640 за т FOB, приблизно, до $ 630-645 за т FOB подорожчала й товстолистової сталі. Ціни на холоднокатані рулони, ще на початку вересня не виходили за межі інтервалу $ 710-720 за т FOB, злетіли до понад $ 750 за т FOB, а оцинкована сталь Z120 товщиною 1 мм піднялася від близько $ 740-760 до $ 780-800 за т FOB.
Виробники сталевої продукції з інших країн Східної Азії поки не висловили свого ставлення до подій в Китаї. Однак очевидно, що вони постараються скористатися цим приводом, щоб підвищити ціни на свою продукцію. Зокрема, японські металурги вже повідомили, що мають намір довести вартість гарячекатаних рулонів у четвертому кварталі до $ 700 за т FOB, хоча ще недавно вони на це практично й не сподівалися.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7918