Рада продовжила мораторій на розрив інвестиційних договорів у житловому будівництві

Рада продовжила мораторій на розрив інвестиційних договорів у житловому будівництві

Верховна Рада України продовжила на рік мораторій на розрив договорів інвестування в житлове будівництво в разі перенесення термінів здачі житла в експлуатацію. За відповідні зміни до Закону України N6687 `Про внесення змін до Закону України` Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва `(щодо продовження терміну дії заходів з підтримки будівництва житла) проголосували 274 народних депутата.


Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, зокрема, документ передбачає, що заборона на розрив договорів інвестування не діє в тому випадку, якщо терміни здачі житла переносяться більш ніж на 12 місяців.


Спочатку депутати не підтримали документ, зокрема комуністи виступили проти пропозиції комітету встановити заборону на розрив договорів в тому випадку, якщо термін здачі житла переноситься більш ніж на 30 місяців.


Головуючий на засіданні Адам Мартинюк запропонував компромісний варіант: `повернутися до поправки Юрія Кармазіна, де він говорить про те, що ця заборона не діє якщо певний термін прийняття в експлуатацію об`єкта будівництва переноситься більше ніж на 18 місяців з дня оприлюднення цього закону і замість 30 місяців напишемо 18 місяців. Тобто з дня оприлюднення закону ми на 1 рік продовжуємо те про що просять будівельники `.


Відповідний проект закону ВР прийняла в другому читанні і в цілому.


Нагадаємо, що Закон України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва` був прийнятий у грудні 2008 року і повинен був підтримати забудовників. Однак, прийнятий антикризовий закон не працює і в цьому провина не лише економічної кризи, але й політичної. `У нас будують усі, хто завгодно, тільки не профільне міністерство`, - висловив свою думку виконавчий директор `Української будівельної асоціації` Сергій Грабар.


На захист власного міністерства виступила начальник управління економіки та розвитку будівельної галузі Віта Осінська. За її даними, в 2008 році було видано 34 дозволи на проведення будівельних робіт, в 2009 році ця цифра зросла до 40 тис. `Це говорить про те, що нинішнього року будинку будують і будуть будувати, і Мінрегіонбуд активно працює`.


В. Осинська згодна з тим, що рік був важкий і що Антикризовий закон не запрацював повною мірою

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7917