Українці готові інвестувати в `первинку`, але за умови низьких ставок іпотеки

Українці готові інвестувати в `первинку`, але за умови низьких ставок іпотеки

Запуск програм кредитування з умовами, наближеними до докризових, є реальним стимулом для відновлення ринку нерухомості, оскільки на ринку накопичився відкладений попит на житло, що формувався останні півтора - два роки. Про це заявив журналістам на прес-конференції керуючий директор компанії з нерухомості `ARPA Real Estate` Михайло Артюхов.


За даними компанії, 45% потенційних покупців сьогодні готові інвестувати в споруджуване первинне житло за умови, що будинок готовий більш ніж на 75%, при цьому є, як мінімум, середньострокове іпотечне кредитування, а річний сімейний дохід становить близько 400 тис. гривень на рік . Г-н Артюхов зазначив, що наявність таких умов дозволять потенційному покупцеві придбати нову квартиру, в т.ч. в одному з престижних районів столиці.


У свою чергу голова наглядової ради банку `Таврика` Олександр Сорокін повідомив, що банк запустив нову програму кредитування об`єктів первинної нерухомості. Щоправда, програма обмежується поки одним житловим комплексом - `Печерський квартал` по бул. Дружби народів, 14-16. Так, взяти адресну іпотеку на три роки для купівлі квартири пропонується під 12,75% річних, на п`ять років - під 14,75%, на сім - під 17,75%. Програма розрахована до 31 грудня 2010 року, проте банкір не заперечує, що в разі успішності вона буде продовжена, а його умови поширяться на інші об`єкти.


За даними аналітичної служби `ARPA Real Estate`, житлові кредити пропонують сьогодні близько 20 банків. Більшість кредитів видається при ставках в середньому 25% річних у гривні. У ході прес-конференції також зазначалося, що частка іпотечних угод на ринку поки що невелика, а підвищення цін може спостерігатися на ту `первинку`, яку адресно кредитують, а також яка добудована або має високу ступінь готовності.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7891