Не чекаючи завершення Рамадану, близькосхідні компанії відновили закупівлі плоского прокату

Не чекаючи завершення Рамадану, близькосхідні компанії відновили закупівлі плоского прокату

Реальний попит на листову сталь у країнах Близького Сходу залишається відносно низьким через тривале Рамадану, який завершиться 9 вересня. Проте місцеві трейдери вже в кінці серпня почали закупівлі продукції, розраховуючи на зростання обсягу споживання в останні місяці поточного року. Це дозволило постачальникам з СНД підняти котирування на свою продукцію на $ 20-50 за т в порівнянні з серпнем.
В даний час самі дешеві гарячекатані рулони пропонує до Туреччини ММК ім.Ілліча, який встановив котирування на рівні близько $ 570 за т FOB. У той же час, `Запоріжсталь` підняла ціни для близькосхідних покупців до $ 590-600 за т FOB, а російські компанії - до $ 610 за т FOB. Холоднокатані рулони пропонуються в Туреччину і країни Східного Середземномор`я за $ 690-710 за т FOB, а базові ціни на українську товстолистової сталі досягли $ 635-650 за т FOB. Піднімають ціни і місцеві виробники. Зокрема, базові ціни турецьких компаній на гарячий прокат на вересень досягли інтервалу $ 620-645 за т EXW (без ПДВ). З урахуванням 5-9%-ної імпортного мита на продукцію з СНД турецька обходиться споживачам трохи дорожче.
У країнах Перської затоки плоский прокат з СНД користується меншим попитом через високі витрати на доставку, що досягають $ 60-70 за т. З-за цього російські гарячекатані рулони пропонуються в ОАЕ, як правило, не дешевше $ 660-670 за т CFR. У той же час, в регіоні присутні більше дешевий китайський та індійський прокат вартістю близько $ 630-650 за т CFR.
У будь-якому випадку, більшість учасників ринку вважають ці котирування не остаточними і очікують подальшого зростання цін у вересні. Їхні прогнози базуються, перш за все, на низькому рівні запасів у близькосхідних трейдерів. Крім того, після Рамадану має збільшитися і реальне споживання сталевої продукції в регіоні, перш за все, в Туреччині.
У цьому році турецька економіка досить інтенсивно відновлюється після кризи. За прогнозом Standard & Poor`s, темпи зростання ВВП в 2010 році досягнуть 6,4%, а деякі турецькі економісти говорять і про 7%. Промислове виробництво в травні збільшилася на 3,7% в порівнянні з попереднім місяцем, а в червні - на 2,2% в порівнянні з травнем. Перевищення торішніх показників становить 10-15%. Безробіття в червні цього року (останній місяць, по якому є офіційна статистика) знизилася до близько 11% - найнижчого рівня з жовтня 2008 року. Турбує турецьких фахівців тільки випереджаюче зростання імпорту в порівнянні з експортом. За підсумками січня-липня турецький імпорт досяг $ 99,3 млрд., збільшившись на 32,1% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, тоді як експорт додав лише 13,4%, до $ 66,4 млрд. Якщо ця тенденція розвиватиметься й далі, не виключено, що уряд в кінці цього року може знову підвищити імпортні мита на сталеву продукцію з СНД.
Тим не менше, найближчі місяць-два, судячи з усього, будуть сприятливими для турецького ринку сталі. В інших країнах Близького Сходу зростання, мабуть, буде мати менш стійкий характер, оскільки буде визначатися не стільки реальним споживанням, скільки відновленням запасів дистриб`юторськими компаніями. Крім того, регіоном Перської затоки можуть зацікавитися китайські компанії. В даний час вони не вважають цей напрямок поставок пріоритетним, проте їхня продукція при нинішніх цінах ($ 590-600 за т FOB) може бути більш конкурентоспроможною, ніж російська.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7892