Сприяння розвитку міжмуніципального співробітництва підвищує готовність України до проведення адміністративно-територіальної реформи

Сприяння розвитку міжмуніципального співробітництва підвищує готовність України до проведення адміністративно-територіальної реформи

Такого висновку дійшли учасники установчого засідання робочої групи з питань розвитку міжмуніципального співробітництва (далі – ММС) при Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України, яке відбулось 31 серпня 2010 року. Участь у заході взяли представники Мінрегіонбуду, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, асоціацій місцевих та регіональних влад, міжнародних організацій, навчальних закладів, експерти тощо.

На переконання директора Департаменту місцевого самоврядування, міжрегіональної взаємодії та адміністративно-територіального устрою Мінрегіонбуду Федора ПАНАСЮКА, який головував на засіданні, питання ММС набуває особливого значення в контексті підготовки до здійснення широкомасштабної реформи місцевого самоврядування, яка, зокрема, передбачає оптимізацію системи адміністративно-територіального устрою, покращення комунальних послуг, які надаються населенню. Особливо актуальним є питання добровільного об’єднання низових ланок адміністративно-територіального устрою у приміських зонах столиці та інших найкрупніших міст України.

На думку керівника Програми Ради Європи `Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні` В’ячеслава ТОЛКОВАНОВА, тут показовим та позитивним є досвід інших європейських країн, зокрема Франції, Угорщині, Польщі, Португалії, Македонії тощо. За його інформацією, незважаючи на те, що сьогодні ММС в Україні не має системного характеру, окремі органи місцевого самоврядування вже уклали та успішно впроваджують угоди про стратегічне партнерство. У зв’язку з цим існує потреба у проведенні роз’яснювальної роботи, розробленні чіткої методології задля подальшого розвитку ММС. В’ячеслав ТОЛКОВАНОВ також презентував інструментарій Ради Європи щодо розвитку ММС.

Під час засідання Едуард РАХІМКУЛОВ, експерт згаданої Програми Ради Європи - заступник директора Програми сприяння Парламенту України, повідомив учасників засідання про головні цілі, принципи, форми та сфери ММС, а також можливі перешкоди на шляху його розвитку.

Учасники засідання, зокрема представники проектів міжнародної технічної допомоги – проекту Німецького бюро технічного співробітництва GTZ `Підвищення якості муніципальних послуг в Україні`, `Муніципальної програми врядування та сталого розвитку` Програми розвитку ООН, Швейцарсько-українського Проекту підтримки децентралізації DesPro - підтвердили готовність брати активну участь у діяльності робочої групи задля вироблення підходів до впровадження ММС в Україні.

За результатами засідання було затверджено План заходів щодо розвитку ММС у 2010 році та вирішено організаційні питання діяльності робочої групи.

Довідково:

робочу групу з питань розвитку ММС було утворено за ініціативи Мінрегіонбуду, Програми Ради Європи `Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні` та Проекту Німецького Бюро технічного співробітництва GTZ `Покращення муніципальних послуг` наказом від 21 серпня 2010 року № 325.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 7889