Ціни на арматури в країнах Близького Сходу залишаються відносно постійними

Ціни на арматури в країнах Близького Сходу залишаються відносно постійними

Рамадан в мусульманських країнах дійшов уже до половини, до його завершення (9 вересня) залишилося трохи більше двох тижнів. При цьому, поточна ситуація на близькосхідному ринку сталі представляється досить сприятливою для виробників. Попит на конструкційну сталь в регіоні, як і очікувалося, знаходиться на мінімальному рівні, проте постачальникам поки вдається утримувати ціни від спаду.
Турецькі компанії в останні дні перед початком Рамадану спробували підняти котирування на арматури до $ 600-610 за т FOB. Ця спроба не вдалася, проте металурги всього лише повернулися на колишній рівень - $ 590-600 за т FOB. Вартість арматури з СНД стабілізувалася в інтервалі $ 570-580 за т FOB. Катанка турецького та російського виробництва пропонується на експорт відповідно за $ 600-610 і $ 580-590 за т FOB.
Ця цінова стабільність пояснюється, перш за все, досить високою купівельною активністю в близькосхідному регіоні. Багато місцевих компанії укладають контракти з постачанням у вересні-жовтні, щоб поповнити запаси перед очікуваним економічним пожвавленням. Крім того, постачальники не хочуть іти на поступки, тому що їм доводиться дуже дорого платити за сировину і напівфабрикати. Вартість імпортного металобрухту на турецькому ринку в останні дні знову пішла вгору, досягши $ 390-400 за т CFR, а ціни на заготовки з СНД вже третій тиждень тримаються на позначці $ 540-550 за т FOB.
Якщо в першій половині поточного року ринки різних близькосхідних країн коливалися більш-менш синхронно, то тепер кожна країна, можна сказати, йде своїм шляхом. Завдяки цьому для постачальників практично постійно відкриваються нові ніші, що допомагають підтримувати продажу. Так, на початку другої половині серпня спад спостерігався в Саудівській Аравії, де, за словами місцевих трейдерів, попит впав до найнижчого значення за останні десять років, а низка місцевих прокатних компаній скоротили обсяг випуску. Практично не купують імпортної арматури трейдери з ОАЕ, оскільки ринок добре забезпечений продукцією місцевого виробництва. Кілька скоротився останнім часом попит і в Іраку.
Зате турецька арматура купується покупцями з Єгипту, Ірану, Оману, де ринок, навпаки, знаходиться на підйомі, а внутрішні ціни зростають. До останнього часу досить активний попит на конструкційну сталь спостерігалося і у самій Туреччині. Довгомірний прокат із СНД йде на продаж у країни Східного Середземномор`я. Нарешті, деякі обсяги арматури і катанки приймає ринок Південно-Східної Азії, де трейдери також поповнюють запаси, готуючись до активізації будівельної галузі після завершення у вересні сезону дощів.
Більшість виробників вважають, що в наступному місяці реальне споживання конструкційної сталі піде в зростання, що дасть можливість продовжити підвищення цін. Турецькі компанії в даний час пропонують арматуру в країни Персидської затоки по $ 605-620 за т CFR і попереджають, що незабаром ця продукція буде коштувати ще дорожче. Експортери з СНД, за попередніми даними, також планують збільшити вартість арматури і катанки по вересневих контрактами на $ 20-30 за т.
Правда, при цьому, виробникам слід вести обережну політику і не форсувати розширення обсягів випуску (хоча, судячи з рясним закупівель металобрухту турецькими компаніями, такі плани є у багатьох постачальників). Виплавка сталі в країнах Перської затоки цього року різко зросла (особливо, в Катарі, де цей показник майже подвоївся за підсумками перших семи місяців), в той час як споживання збільшується більш плавно. З цього, судячи з усього, випливає, що попит у регіоні після завершення Рамадану, безумовно, зросте, але буму чекати не варто.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7861