Світове виробництво сталі в липні скоротилася до найнижчого показника за останні п`ять місяців

Світове виробництво сталі в липні скоротилася до найнижчого показника за останні п`ять місяців

Як повідомляє World Steel Association (WSA), в липні 2010 року обсяг світового виробництва сталі (точніше, в 66 країнах, які подають інформацію про діяльність своєї металургійної галузі в WSA) склав 114,8 млн. т. Це найнижчий показник з лютого поточного року. Скорочення попиту на сталеву продукцію і спад цін змусили металургів зменшити випуск. За даними WSA, середній рівень завантаження виробничих потужностей у світовій металургійній галузі склало в липні 75,1% проти 80,4% у червні. Це найбільш різке зниження з кінця 2008 року.
Виплавка сталі в липні зменшилася на 7,8% в порівнянні з липнем, причому, цей показник у Китаї і за його межами виявився практично однаковим. Серед великих виробників сталі виробництво в липні перевищило червневий результат тільки в Індії, Бразилії, Австралії і ПАР, всі інші країни зменшили оберти - Україна і ЄС-27 - на 15,6%, США - на 7,8%, Японія - на 5 , 2%, Росія - на 4,9%. У порівнянні з докризовим липнем 2008 року спад склав 1,6%.
Всього за перші сім місяців поточного року глобальний обсяг виплавки сталі досяг 822,1 млн. т. Це на 1,2% більше, ніж за той же період 2008 року і на 26,1% перевищує рівень січня-липня 2009 року. Втім, якщо вважати окремо Китай і окремо - інший світ, картина вийде дещо іншою. Якщо взяти за точку відліку сім місяців 2009 року, вийде, що китайські компанії виплавили на 18,4% більше сталі, ніж рік тому, а їх колеги в інших країнах - на 33,5%. Однак, при цьому, якщо китайці перевершили докризові показники на 22,2%, то інший світ все ще відстає від січня-липня 2008 року на 11,5%.
Більше, ніж два роки тому, виплавили сталі, крім Китаю, Індія, Корея, країни Близького Сходу (Іран, Саудівська Аравія, Катар), а також Казахстан з Узбекистаном. В інших регіонах спад ще не подолана. Найбільше відстають від показників дворічної давнини більшість країн Східної Європи разом з Україною - на 25-50%. У цьому регіоні дещо краще, ніж у інших, справи йдуть в Словаччині: її результат складає -13,6%, майже стільки ж, скільки у Росії (-13,0%). У цілому країни ЄС-27 виробили в перші сім місяців 2010 року на 17,8% стали менше, ніж у той же період 2008 року, а країни СНД - на 17,5%. У США відставання склало 20,0%, в Японії - 11,5%.
Таким чином, криза на світовому ринку сталі ще досить далекий від завершення. Попит на сталеву продукцію в більшості регіонів не відновився. Крім того, в ряді регіонів значно зменшився попит на імпортну продукцію. Це, в першу чергу, відноситься до країн Перської затоки, де в останні два роки незважаючи на кризу тривав введення в дію нових металургійних і прокатних потужностей. Крім трьох найбільших виробників, які подають дані в WSA, слід зазначити також будівництво ряду нових підприємств в ОАЕ і Омані, а також запуск нового металургійного проекту на острові Бахрейн.
Схожа ситуація складається і в іншому регіоні, що традиційно імпортувала значні обсяги сталевої продукції, - у країнах Південно-Східної Азії. Тут явним лідером виглядає В`єтнам. З одного боку, ця країна в 2009 році стала одним з найбільших імпортерів сталі у світі, увійшовши за цим показником у першу десятку, з іншого, В`єтнам є абсолютним лідером у регіоні (і займає одне з перших місць у світі) за кількістю анонсованих і вже стартували металургійних проектів. Досить високими темпами розвиває свою металургійну галузь і Малайзія, в минулому році зуміла незначно збільшити обсяг експорту сталі на тлі зниження цього показника у всіх її сусідів.
Відносно високий рівень автаркії на ринках західних країн. У 2009 році Євросоюз після трирічної перерви знову перетворився на нетто-експортера сталі, а американський імпорт різко зменшився. Ці тенденції не змінилися і в поточному році і навряд чи зміняться в доступному для огляду майбутньому. Це означає, що експортна кон`юнктура для російських і українських металургів в найближчі місяці залишиться відносно несприятливою.
Можна так само не сумніватися в тому, що в серпні обсяг виробництва сталі збільшиться в порівнянні з липнем. Так, за даними китайської металургійної асоціації CISA, підйом цін на внутрішньому ринку і деяка активізація реального попиту сприяли зростанню виробництва сталі в країні. За даними CISA, середньоденний обсяг виплавки у першій декаді серпня досяг 1,72 млн. т в порівнянні з 1,65 млн. т в липні. Так як складські запаси продукції у китайських споживачів і трейдерів влітку майже не зменшилися в порівнянні з другим кварталом, національному ринку в найближчі кілька тижнів, схоже, знову загрожує надлишок пропозиції.
В інших регіонах основне зростання відбудеться, очевидно, не в серпні, а у вересні. Більшість учасників ринку сподіваються на осіннє пожвавлення світової економіки, а також розраховують, що в кінці серпня - початку вересня дистриб`ютори почнуть відновлювати витрачені на літо запаси. Судячи з усього, на початку осені на світовому ринку сталі, дійсно, буде спостерігатися розширення відомого попиту, однак збільшення реального споживання поки під питанням. Криза однозначно подолали Китай, Індія, Бразилія, Корея, не настільки вже й страшна і ситуація в Росії. Однак західні країни, від стану яких повністю залежить `здоров`я` світової економіки, все ще далекі від одужання.
Безумовно, скорочення глобального виробництва сталі в липні допомогло стабілізувати ринок і сприяло підвищенню цін, що стартував практично у всіх регіонах. Але якщо металурги при перших же ознаках поліпшення знову, як і навесні цього року, будуть нарощувати випуск занадто швидко, через півтора-два місяці вони знову можуть зіткнутися з надлишком пропозиції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7860