Виробники плоского прокату зі Східної Азії розраховують на підвищення цін у вересні

Виробники плоского прокату зі Східної Азії розраховують на підвищення цін у вересні

В кінці липня - на початку серпня однією з найбільш значних тенденцій східноазіатського ринку плоского прокату було зближення котирувань на продукцію від різних постачальників. Китайські компанії після шоку, викликаного скасуванням повернення ПДВ при експорті ряду видів прокату перейшли виключно на постачання продукції, мікролегірованной бором, і стали поступово підвищувати ціни на неї. У той же час, японські, корейські і тайванські компанії через низький попит, навпаки, зменшували свої котирування. На початку серпня, коли китайський гарячий прокат пропонувався по $ 590-600 за т FOB, східноазіатські виробники зменшили ціни до $ 600-630 за т FOB, а найбільш дешевою продукцією на регіональному ринку була російська по $ 590-610 за т CFR.
Однак до середини місяця ситуація дещо змінилася. Перш за все, китайські компанії продовжували збільшувати вартість своєї продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. В останні дні ціни на китайські гарячекатані рулони досягли $ 600-635 за т FOB, а на комерційну товстолистової сталі - $ 630-645 за т FOB. В Індії, В`єтнамі, Кореї китайські гарячекатані рулони котируються не нижче $ 620-650 за т CFR. При цьому, на думку аналітиків, підйом на ринку КНР ще не завершився, так що до кінця серпня можна чекати подальшого підвищення експортних цін.
На регіональному ринку, між тим, спостерігається певне пожвавлення. Споживачі в Кореї, на Тайвані, в деяких країнах Південно-Східної Азії почали активно укладати контракти на вересень-жовтень. Не можна сказати, що учасники ринку налаштовані дуже оптимістично; наприклад, багато японські фахівці побоюються `другої хвилі` спаду цієї осені, тим не менш, реальне споживання сталевої продукції в кінці поточного року, як очікується, буде достатньо стабільним.
У зв`язку з цим ряд східно-азіатських компаній оголосили про підвищення експортних цін на вересень на $ 20-25 за т. Котирування на корейські і тайванські гарячекатані рулони, зокрема, зросли до $ 640-670 за т FOB. Російська продукція на вересень-жовтень пропонується з розрахунку $ 630-660 за т CFR і, на думку спостерігачів, може ще трохи додати. Менш рішуче діють японські компанії, які останнім часом стикаються з проблемами на внутрішньому ринку. За даними трейдерів, в регіон можна знайти японський гарячий прокат за цінами, порівнянними з китайськими: $ 610-630 за т FOB.
Взагалі, судячи з усього, зростання у вересні буде в регіоні обмеженим: цінам, мабуть, так і не вдасться здійснити різкий стрибок. Про це свідчать, зокрема, підсумки завершилися тільки в середині серпня переговорів про постачання японських гарячекатаних рулонів і суднобудівельної сталі у Корею в третьому кварталі. Японським компаніям так і не вдалося уникнути зниження цін у порівнянні з квітнем-червнем, коли контракти були укладені на середньому рівні $ 700 за т FOB для гарячекатаних рулонів і $ 800 за т FOB для суднобудівного листа. Згідно умовам вже підписаних угод, гарячий прокат оцінений в $ 650 за т FOB за липневі поставки з підвищенням до $ 670 за т FOB у серпні-вересні. Суднобудівна сталь поставляється по $ 750-780 за т FOB, що не набагато перевищує вартість аналогічної китайської продукції ($ 700-720 за т FOB).
Обережність споживачів в чималому ступені базується на прогнозах зниження цін на сировину. Останнім часом спотові ціни на залізну руду ростуть, але, на думку фахівців, вони вже близькі до піку підйому, за яким послідує новий спад. Контрактні ж ціни в четвертому кварталі, схоже, будуть трохи нижче, ніж у третьому. Коксівне вугілля в кінці року, як очікується, припинить подорожчання або навіть трохи подешевшає.
У цілому Східноазіатський ринок плоского прокату восени, очевидно, буде зберігати певну привабливість для експортерів з СНД. Нехай ціни на ньому навряд чи значно додадуть в порівнянні з поточним рівнем, однак попит буде досить стійким.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7838