Забудовники перенесли терміни здачі в експлуатацію на 90% об`єктів

Забудовники перенесли терміни здачі в експлуатацію на 90% об`єктів

У період з серпня 2009 по серпень 2010 року, забудовники перенесли терміни здачі в експлуатацію на 90% об`єктів. Про це повідомляють аналітики проектної групи `Архиматика`.


За їх даними, якщо в 2007-2008 року відсоток будинків, де були зрушені терміни їх реалізації, становив близько 60%, то за час кризи цей показник істотно виріс. При цьому збільшився і термін затримки закінчення будівництва - у середньому від 9 місяців до 1,5 років.


`Якщо до кризи причиною не відповідності термінів завершення будівництва у більшості випадків була неорганізованість забудовника, то сьогодні до цієї проблеми додався і фінансовий чинник`, - говорить директор проектної групи `Архиматика` Олександр Попов.


За словами експерта в столиці близько 110 будинків, де перенесені терміни здачі в експлуатацію.


`Перенесення термінів будівництва сьогодні підкріплений законодавством України і цим змушені користуватися ті із забудовників, хто не має достатнього фінансування. Проте затримка здачі погіршує і без того низьку рентабельність, оскільки кожен місяць простою збільшує термін повернення раніше вкладених у проект коштів`, - стверджує А. Попов.


За його словами, забудовнику, який націлений на успішність проекту, невигідно затягувати його реалізацію, оскільки він весь цей час змушений платити зарплату персоналу, утримувати будівельну дільницю, орендувати крани і т.п. і все це збільшує витрати. До того ж важливий і фактор довіри інвесторів - купувати житло в замороженому довгобуді сьогодні не буде ніхто.


Нагадаємо, що на думку заступника міністра регіонального розвитку Дмитро Ісаєнко забудовники зараз ховаються за антикризові закони і не хочуть здавати об`єкти. Сьогодні закон дозволяє не повертати гроші інвесторам. На жаль, не всі будівельні організації використовують цей закон сумлінно. В кінці року об`єкти здавати невигідно (за умовами держдопомоги, недобуди повинні бути здані до кінця року, - ред.), Тому що їх потрібно опалювати, нести додаткові витрати. А людина заїхати в новобудову і жити відразу не може. Тому йде процес затягування здачі в експлуатацію.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7837