Союз споживачів попереджає про підробки цементу на стихійних ринках

Союз споживачів попереджає про підробки цементу на стихійних ринках

Всеукраїнська громадська організація `Союз споживачів України` проводить рейд з перевірки якості цементу в Києві і в деяких регіонах України. Її представники повідомили, що виявили цілий ряд порушень при реалізації цементу.


Акція `Обережно! Контрафактний цемент` організована у зв`язку з надходженням скарг від споживачів на низьку якість цементу, а також неможливістю при здійсненні покупки отримати необхідні супровідні документи, які підтверджують якість товару, відсутністю цілого ряду інформації, яка повинна бути в наявності на упаковці цементу і т . д. Більш того, надходили скарги на недовіс, що сягав до 15% від вказаної маси цементу на упаковці.


За словами виконавчого директора Союзу споживачів України Віктора Трофименко, перші результати перевірки виявилися невтішними через значну кількость порушень, виявлених тільки при покупці цементу. Так, зокрема, на відомому столичному ринку `Юність` продавався цемент без зазначення його повної марки, без назви імені виробника, без маркування ГОСТ, дати і терміну виготовлення, умов зберігання.


Продавець відмовився надати документ на цемент, аргументуючи, що його ніколи не отримував. Попереднє ж зважування 25-кг мішка показало недовіс майже в 3 кг. Аналогічну ситуацію спостерігали контролери і в інших точках продажу на ринку, а також на Київській окружній, де часто споживачі купують цемент у великій кількості, на ринках і невеликих будівельних магазинах Київської області (Вишневе, Вишгород), Дніпропетровська, Запоріжжя, Криму.


`На жаль, майже у всіх випадках продавці навіть не знають, що таке паспорт на цемент, не можуть відповісти на питання про походження товару, який вже на перший погляд схожий на золу, дивуються, коли дізнаються, що в 25-кг мішку опиняється на 2,5-5 кг менше. Воно й зрозуміло, покарання у таких випадках по відношенню до недобросовісних продавців не таке суворе, як, наприклад, в цивілізованих країнах. Наші контролюючі органи не в змозі перевірити кожну точку продажу `, - розповіли в Союзі споживачів України.


У свою чергу, самі виробники цементу знають про проблему і намагаються різними способами захистити свій цемент від підробок, адже, крім продажу цементу невідомого походження, на українському ринку також зустрічаються випадки його реалізації під маркою відомих виробників. Один з варіантів захисту продукції - особлива упаковка. Наприклад, один з найбільших в Україні виробників цементу нещодавно ввів новий дизайн упаковки на продукцію, що випускається на його заводах, і почав фасувати цемент у білий мішок з фактурного паперу, який підробити нелегко.


`Єдиним радою споживачам є купувати у великих спеціалізованих магазинах або супермаркетах, куди, як правило, продукція надходить з усіма необхідними документами і саме від виробників цементу. Також необхідно уважно дивитися і читати маркування на упаковці, де обов`язково повинно бути вказано: назва та адреса виробника , повна назва (марка) цементу, ГОСТ, умови зберігання, склад цементу `, - радять у Союзі споживачів України.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7835