У КМДА прискорять здачу незакінчених новобудов

У КМДА прискорять здачу незакінчених новобудов

Понад сімдесят новобудов у столиці на сьогодні готові на 70-80 % або й більше. Введення їх в експлуатацію стримує не лише брак фінансів, а й клопоти з підключення до мереж, проблеми з паперами щодо землі та благоустрою. КМДА і Кабмін об`єднали зусилля, щоб повністю усунути негативний чиновницький фактор. Частково новобудовам допоможуть і грошима. Наступного року планують розробити програму мереж, які витримуватимуть спорудження житла в перспективі. Аби прискорити здачу будинків уже цьогоріч, наради з оперативних питань проводитимуть щотижня.


Учора в КМДА відбулася розширена нарада щодо сприяння завершенню багатоквартирних будинків з високим ступенем готовності. До обговорення проблем долучилися урядовці та представники компаній-забудовників. Аби помістилися всі учасники засідання, його довелося перенести із зали для нарад до колонної зали. Усі присутні думали над тим, як уже нинішнього року ввести в експлуатацію більшість недобудов. Заступник голови КМДА Олександр Мещеряков акцентував увагу на поетапності здачі квартир - частину до Дня незалежності, ще частину - до Покрови, а в листопаді-грудні - ті, що відстають від графіків.


Представник Мінрегіонбуду Наталія Козловська розповіла, що, згідно з реєстром незавершених житлових будівнків, у Києві таких - левова частка. У столиці недобудовано понад 90 об’єктів, загальна кількість квартир у яких становить майже 22 тисячі. Щоб їх закінчити, потрібно приблизно 3,6 млрд грн. Об’єктів з готовністю 70 і більше відсотків у столиці наразі 73, на які ще треба витратити 2,7 млрд грн.


Кошти - проблема серйозна, але не єдина. Певні ресурси знайшли самі забудовники, трохи допоможуть уряд та місцева влада. Обіцяють залучити до доброї справи і банківську систему, щоб знизити відсоткові ставки з кредитування. У цьому напрямку нині активно працюють з Нацбанком.


Однією з найбільших проблем є підключення до мереж. `Київенерго` та `Київводоканал` не продовжують забудовникам терміну дії ТУ, через що неможливо підключитися до мереж, тож введення житла в експлуатацію зависає в повітрі. В енергопостачальних компаніях кажуть, що підключати будинки до мереж неможливо, оскільки ресурси вже вичерпано. Наприклад, на Харківському масиві та Позняках єдиним джерелом теплопостачання є ТЕЦ-5, але її протенціал використано вже давно. Бракує і трансформаторних підстанцій на лініях електропостачання. До слова, згідно з новим законодавством, незабаром мережі не будуть `головним болем` забудовників, вони матимуть усе облаштувати на ділянці будівництва. Та це буде згодом, а новобудови треба вводити в експлуатацію уже тепер.


Є клопоти також із землею. Забудовник може запізнитися зі здачею об’єкта, а термін оренди земельної ділянки збіг. Органи контролю не хочуть подовжувати строки, документи без розгляду лежать місяцями.


Заступник міністра Кабінету Міністрів Сергій Аністратенко, який головував на нараді, зазначив, що всі ці питання буде оперативно вирішено. `У мене є завдання від уряду, щоб у Києві не лишалося недобудов. Ми проаналізуємо, які обставини заважають цьому, і їх буде усунуто`,- сказав посадовець.


Як доповіли представники районів, до кінця року не вдасться закінчити всі об’єкти. Реальними назвали такі цифри: Голосіївський із 10 здасть 5 будинків, Дарницький - 5, Деснянський - 8, Дніпровський - 10, Оболонський - 2, Печерський - 2, Святошинський - 10, Соломянський - 9, Шевченківський - 14, Подільський район введе в експлуатацію гуртожиток, реконструйований під житловий будинок.


Керівників компаній, де ситуація складніша, наступного вівторка запрошено на нараду до Кабміну. Наступного ж четверга засідання знову проведуть у КМДА.


`Ми збираємося, аби з’ясувати, що об’єктивно заважає введенню будинків в експлуатацію, та усунути всі перепони. У тих випадках, коли немає об’єктивних причин відставання від графіків, ми змусимо забудовників виконати зобов’язання, прописані у угодах з інвесторами`,- сказав заступник голови КМДА Олександр Мещеряков.


До слова, крім контролю за станом недобудов, районам доручено підготувати на 2011 рік програму розвитку мереж і потужностей енерго- та водопостачання.

Ігор СВАЧІЙ
http://www.kreschatic.kiev.ua/
Ідентифікатор: 7820