Архітекторам додали відповідальності й позбавили прав?
Фото: Andrej Lišakov on Unsplash

Архітекторам додали відповідальності й позбавили прав?

1 липня 2021 року Верховна Рада прийняла у першому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності». І це викликало дискусію серед учасників ринку. Будівельна спільнота активізувалася за для напрацювання правок до другого читання.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про «встановлення прозорих правил гри в галузі для всіх учасників». Однак, за словами заступниці голови Архітектурної палати України, архітекторки Анни Кирій, забудовники зможуть будувати все, що захочуть. Зможуть самостійно вносити зміни в проєктну документацію без жодних погоджень з автором проєкту, а архітектор нестиме відповідальність. Детальний аналіз законопроєкту 5655 від архітектурної спільноти представлений у статті «5 аргументів "проти". Чим загрожує нове архітектурне законодавство українським містам?».

Конфедерація будівельників України провела круглий стіл, щоби кожна сторона могла представити свої аргументи.

Розробники законопроєкту акцентують на запровадженні електронних реєстрів, а також наданні органам місцевого самоврядування права реагувати на самовільне або незаконне будівництво.

Серед критики прозвучали тези:
Народний депутат України Іван Юнаков: «Важливо зберегти авторські майнові права архітекторів в проєктах... Девелопер має нести відповідальність як і замовник».
Народна депутатка України Анна Бондар: «Містобудівна палата в деяких моментах фактично перебирає на себе судову функцію».
Заступниця голови Архітектурної палати України Анна Кирій: «Авторські права архітекторів мають бути недоторкані... Авторський нагляд має залишитись лише у автора об’єкта».
Засновник Smile Development Андрій Журжій: «Немайнові права належать автору і на них ніхто не посягає, а майнові права, пробачте, належать замовнику».

Згідно Закону України «Про авторське право та суміжні права», передача майнового права дозволяє власнику права перероблювати твір, проєкт, об'єкт.
Наявність майнового права в архітектора дозволяє йому на будь-якій стадії реалізації проєкту контролювати процес спорудження, щоби він відповідав розробленому документу.

За результатами круглого столу правки та пропозиції направили до профільного Комітету ВРУ.
Ідентифікатор: 15172