Машини та обладнання можуть отримати «промисловий безвіз» цього року
BAU.ua

Машини та обладнання можуть отримати «промисловий безвіз» цього року

Угода про «промисловий безвіз» пройшла паперовий етап оцінки. Другий етап оцінки метрології розпочнеться у вересні. Про це заявив Тарас Качка на дискусійній панелі «Made in Ukraine на глобальних ринках» у рамках Форуму інноваційних виробництв.

Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА) – це взаємне визнання Україною та ЄС сертифікатів відповідності на промислову продукцію. Наразі мова йде про три сектори низьковольтного обладнання, електромагнітної сумісності, машин та обладнання.
За словами пана Качки, реально підписати Угоду АССА до кінця 2021 року.

Якщо Угоду буде укладено, залучити інші сектори стане простіше. Але отримання «промислового безвізу» для будівельної продукції та водогрійних котлів поставлено третім пріоритетом.
А 1 січня 2023 року набуде чинності закон «Про надання будівельної продукції на ринку», згідно з яким виробники нестимуть відповідальність за якість продукції. Залежно від виду будівельної продукції, обиратиметься одна з п’яти систем оцінки. Виробники декларуватимуть показники та наноситимуть маркування на вироби продукти.

Після підписання Угоди АССА українські виробники матимуть право наносити європейський знак відповідності «CE».
Ідентифікатор: 15161