Євросоюз планує підтримати використання водню для виробництва сталі
Фото: SSAB
Пілотний завод Hybrid виготовляє губчасте залізо для виробництва сталі з нульовим вуглецевим слідом

Євросоюз планує підтримати використання водню для виробництва сталі

За даними Європейської комісії, сьогодні металургійна промисловість відповідає за майже 9% глобальних викидів СО2. Щоби зробити цю галузь більш стійкою, Євросоюз (ЄС) розглядає можливість використання чистого водню для виробництва заліза.

Мова йде про «зелений» водень, який виробляється електролізом із використанням відновлюваних джерел енергії.
Наприклад, у серпні 2020 року у Швеції було запущено пілотну установку з виробництва сталі, що використовує електроенергію з гідроелектростанції та водень замість вугілля та коксу для зменшення кисню в залізній руді. У процесі виробництва замість вуглекислого газу виділяється звичайна вода. Ініціатива HYBRIT — це об'єднання зусиль SSAB (одна з найбільших металургійних компаній Європи), LKAB (найбільший виробник залізної руди у Європі) та Vattenfall (одна з найбільших енергетичних компаній Європи).

Читайте ще: Європа планує зменшити свою залежність від критичної сировини

Як заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) під час Діалогу про енергетичний перехід у Берліні, Європейський Союз планує підтримати компанії, які рухаються до нульових викидів.

Наприклад, «зелена» сталь коштує приблизно на 100 євро за тонну дорожче, ніж вуглецева сталь. І, щоби дешеві товари з-за кордону не підривали зусилля на декарбонізацію, ЄС планує представити механізм регулювання вуглецевого кордону цього року. Буде встановлений збір CO2 для певних товарів, що надходять до ЄС.

Також інвестиційний механізм NextGenerationEU буде зосереджений не лише на хвилю реконструкції будівель, а й на інвестуванні в чистий водень.

NextGenerationEU є частиною стратегії сталого зростання (Європейський зелений курс), спрямованої на зменшення викидів парникових газів щонайменше на 55% до 2030 року, щоби зробити Європу першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року.
Ідентифікатор: 15109