З'явилося кріплення для висотного дерев'яного будівництва
Фото: batimat.com

З'явилося кріплення для висотного дерев'яного будівництва

Французька компанія Rothoblaas, яка спеціалізується на столярних виробах і кріпленні, розробила нову кріпильну систему X-Rad для багатоповерхових дерев'яних будівель. Вона відкриває нові горизонти для дерев'яного будівництва за рахунок високої міцності на розрив і напрузі зсуву. CLT-панелі (багатошарові клеєні панелі), скріплені X-Rad, можна нагромадити одна на іншу, не додаючи поверхи. Раніше не було можливості будувати більш високі будинки за такою технологією.

Оптимізована система стандартизована. На заводі до кожного кутку панелі пригвинчують кріплення. Воно же використовується для навантаження і збірки на об'єкті. Різьбові гвинти кріпляться з подвійним нахилом, створюючи сейсмостійке з'єднання. Цей тип роз'єму також відповідає за міцність на розрив і напругу зсуву. Продукт замінює всі типи кріплення, використовувані досі: кутові дужки, гвинти і т. д. Єдине рішення для трьох варіантів збірки будівлі: X-Top, X-Mid, X-Base.

Розробка отримала схвалення міжнародних експертів і стала срібним призером у категорії «Структура» на конкурсі інновацій в рамках Паризького Будівельного Тижня 2015.
Ідентифікатор: 13197