Внутрішні ціни на сталь у Китаї знову пішли вгору

Внутрішні ціни на сталь у Китаї знову пішли вгору

Спад на китайському внутрішньому ринку сталі, схоже, підійшов до кінця. З початку квітня ринкові котирування як на довгомірний, так і на плоский прокат послідовно додають. Вартість гарячекатаних рулонів Q235 в східних провінціях знову наблизилася до позначки 5000 юанів ($ 763) за т з металобази. До 4900 юанів за т наблизилися і ціни на арматуру HRB335.
Основною причиною зростання цін стала активізація попиту. Складські запаси сталевої продукції в країні стабільно зменшуються з середини березня. При цьому, виробники зберігають високий рівень завантаження потужностей. За даними китайської металургійної асоціації CISA, у березні в країні, в середньому, виплавлялося 1,914 млн. т сталі на день, всього на 1,6% менше, ніж у попередньому місяці. Серед галузей національної економіки фахівці виділяють, перш за все, будівельну галузь. У Китаї почалася реалізація державної програми житлового будівництва, що передбачає спорудження близько 10 млн. будинків протягом найближчих п`яти років, так що трейдери повідомляють про надходження нових замовлень.
Менш певної виглядає ситуація на ринку плоского прокату. Ціни на цю продукцію також зростають, проте значну роль тут відіграє, очевидно, подорожчання залізної руди. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату в китайських портах зросла від $ 168-170 за т CIF у середині березня до $ 189-190 за т CIF в даний час.
Компанія Baosteel, що вважається лідером національної металургійної галузі, заявила про зниження травневих цін на $ 30-45 за т, що, звичайно, було сприйнято учасниками ринку як не найсприятливіший сигнал. Інші провідні сталеливарні компанії країни залишили свої котирування без змін. Щоправда, в квітні Baosteel відмовилася від зниження цін, тоді як всі її конкуренти пішли на поступки, і її ціни істотно перевищували середньоринковий рівень, так що зараз мова йде, скоріше, про вирівнювання позицій. Втім, це означає, що в Baosteel не очікують у найближчому майбутньому продовження зростання цін. Нового спаду, швидше за все, не відбудеться, але ринок буде стагнувати.
Для подібного прогнозу, безумовно, є підстави. Народний банк Китаю на початку квітня в четвертий раз за останні півроку підвищив облікову ставку, прагнучи знизити інфляцію. Уряд, при цьому, дає зрозуміти, що і далі буде стримувати економічну активність у країні, щоб уникнути перегріву. Тому можна припустити, що попит на сталеву продукцію в Китаї буде збільшуватися щодо неквапом.
У березні китайські компанії знизили експортні котирування, що дозволило їм отримати замовлення навіть в умовах спаду на регіональному ринку. Експорт сталевої продукції з країни сягнув минулого місяця 4,91 млн. т, що майже вдвічі перевищує лютневі показники. Це найвищий обсяг поставок за останні дев`ять місяців, з липня минулого року.
За даними китайських джерел, у квітні обсяг поставок за кордон скоротиться, але китайські компанії і надалі будуть зберігати цінову перевагу перед конкурентами. Наприкінці першої половини квітня вартість китайського гарячого прокату на зовнішніх ринках становила близько $ 710-720 за т FOB, а комерційної товстолистової сталі - $ 720-740 за т FOB. При цьому, російські компанії пропонують гарячекатані рулони в країнах регіону по $ 770-780 за т CFR, а корейські і тайваньські виробники - по $ 760-800 за т FOB. У разі подорожчання сталевої продукції на внутрішньому ринку котирування китайських експортерів, безперечно, зростуть, але навряд чи істотно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8779