Російським та українським металургам довелося знизити ціни на заготовки

Російським та українським металургам довелося знизити ціни на заготовки

Виробники заготовок у країнах СНД весь березень намагалися утримувати ціни від спаду, проте в квітні їм все ж таки довелося піти на поступки. Їх безпосередньою причиною стало те, що у ряду компаній залишилася непроданою частина квітневої продукції. У результаті, якщо в кінці березня металурги пропонували напівфабрикати в країни Близького Сходу за $ 610-630 за т FOB, укладаючи угоди з розрахунку $ 610-620 за т FOB, то тепер вони були змушені опустити котирування до $ 590-610 за т FOB. За деякими даними, окремі трейдери зменшували ціни при поставках до країн Перської затоки до менш ніж $ 590 за т FOB.
Втім, саме країни Затоки, в першу чергу, Саудівська Аравія та ОАЕ, стали в останні дні найбільшими покупцями заготовок виробництва СНД. Тут, на відміну від переважної більшості інших близькосхідних країн, будівельна галузь не була паралізована внаслідок заворушень. Крім того, в обох державах в останній рік було введено в експлуатацію кілька прокатних станів, що використовують покупні напівфабрикати.
За словами трейдерів, інтерес до придбання заготовок є і в ряді інших країн регіону. Близькосхідні прокатні компанії не здійснювали великих закупівель з лютого і внаслідок цього значною мірою вичерпали свої запаси. У той же час, через низькі ціни на арматуру її виробники намагаються всіма силами збити ціни на заготовки. Певний запас за часом у них поки є, і прокатники прагнуть використовувати його. Характерно, що в кінці березня вони виставляли замовлення на рівні близько $ 600 за т FOB, а коли експортери з СНД задовольнили їхні вимоги, знизили зустрічні пропозиції до $ 580 за т FOB.
Покупцям в даному випадку допомогло і те, що в експортерів, не розпродали квітневу продукцію, не залишалося особливого вибору. Попит на напівфабрикати на півдні Європи скоротився, хоча зростання курсу євро по відношенню до долара зробив продукцію з СНД дуже привабливою для італійських міні-заводів. У Східній Азії продавців і раніше, набагато більше, ніж покупців і, судячи з того, що до початку сезону дощів залишилося всього півтора місяця, особливого пожвавлення на регіональному ринку довгомірного прокату в доступному для огляду майбутньому не відбудеться. Знизили свої котирування в квітні і турецькі виробники, що пропонують свою продукцію по $ 620-635 за т FOB. Нарешті, слабкість заготовок в чималому ступені обумовлена ​​і слабкістю металобрухту, вартість якого скорочується як в Середземномор`ї, так і на Далекому Сході.
Однак, судячи з усього, спад на ринку заготовок триватиме не довго і завершиться, як тільки металурги дораспродадут квітневу продукцію. Судячи з усього, на травень покупцям знову будуть запропоновані більш високі ціни. Перш за все, виробники сподіваються на іранських покупців, які, як очікується, у другій половині квітня все-таки повернуться на ринок. Досить імовірно в травні і підвищення цін на металобрухт, адже нинішній спад пояснюється, головним чином, тим, що в даний час практично всі основні покупці цієї сировини не проявляють активності.
Щоправда, будь-яке зростання на ринку заготовок буде стримуватися слабістю близькосхідного ринку довгомірного прокату. Ця негативна тенденція, схоже, має досить довгостроковий характер. Принаймні, у найближчі місяці ситуація в регіоні навряд чи покращиться. Тому металургам, очевидно, доведеться продовжувати політику обмеження обсягів пропозиції, а котирування на заготовки навіть при найкращих розкладах навряд чи суттєво перевищать в доступному для огляду майбутньому позначку $ 600 за т FOB.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8776