Ціни на сталеву продукцію в ЄС падають під дією економічного спаду й дешевого імпорту

Ціни на сталеву продукцію в ЄС падають під дією економічного спаду й дешевого імпорту

Економічні проблеми в Євросоюзі наростають. На початку квітня за фінансовою допомогою слідом за Грецією та Ірландією звернулася Португалія, визнавши провал своїх спроб покрити дефіцит держбюджету за допомогою позик на світовому ринку капіталу. Таким чином, ресурси створеного в минулому році спеціального фонду фінансової стабільності, складові 440 млрд. євро, використані вже більш ніж наполовину. На думку експертів, якщо боргова криза торкнеться економіки Іспанії, п`яту за величиною в єврозоні, надати їй адекватну підтримку буде вже вкрай складно.
Намагаючись навести порядок у фінансах, європейські країни в березні внесли поправки в торішній Пакт стабільності і зростання, вирішивши карати штрафами в розмірі 0,2% від ВВП країни, не дотримуються фінансову дисципліну. Це означають, що держави ЄС мають застосовувати ще більш жорсткі заходи зі скорочення державних витрат. Урізати в першу чергу будуть всілякі інвестиції з держбюджету, а також соціальні програми, що матиме негативний вплив на європейський споживчий ринок.
Природно, це створює нові проблеми на регіональному ринку сталі. Європейські металургійні компанії, в останні кілька тижнів всіма силами утримували ціни на сталеву продукцію від спаду, розраховували на нові замовлення в другій половині квітня. Підстави в них для цього були. Запаси прокату в дистриб`юторів і споживачів скорочуються, а самі металурги неодноразово заявляли, що розпродали практично всю свою продукцію за квітень-травень. Однак з-за економічних проблем, які долають більшістю європейських країн, ці розрахунки можуть не виправдатися. За словами дистриб`юторів, налякані споживачі ведуть себе вкрай обережно, підтримуючи рівень запасів сталевої продукції на мінімальному рівні і не здійснюючи великих угод. Відповідно, і торгові компанії не поспішають укладати нові договори з постачальниками. Багато покупців чекають подальшого зниження цін.
Виробники сталі, зі свого боку, не можуть собі дозволити значних поступок з-за високих витрат на сировину в другому кварталі. З іншого боку, здешевлення металобрухту в квітні негайно позначилося на вартості довгомірного прокату в Європі. Іспанські та італійські компанії були змушені знизити ціни на арматуру до 490-510 євро за т EXW (або FOB - за експортними контрактами). Спад відзначається на ринках і таких країн як Німеччина і Польща, де ситуація в будівельній галузі виглядає більш-менш благополучно. Так внутрішні котирування на як місцеву, так і імпортну арматуру опустилися в квітні до 510-550 євро за т CPT.
При цьому, на європейський ринок надходить все більше прокату з-за меж ЄС. Європейський центробанк на початку квітня підвищив облікову ставку, спровокувавши подальше зростання курсу євро, перевищив позначку $ 1,44 - вперше з січня 2010 року. Внаслідок цього в Східну Європу і на Балкани пропонується все більше арматури і катанки з Туреччини та СНД за цінами близько 475-490 євро за т CFR / DAP.
Валютний фактор стає все більш значимим і на ринку плоского прокату. Останнє підвищення курсу євро виводить котирування українських компаній на гарячекатані рулони на рівень 530-540 євро за т CFR / DAP, а пропозиції з Росії, Туреччини, Індії та Китаю переходять в інтервал 550-580 євро за т CFR. У перших числах квітня південноєвропейські компанії відступили на рівень 590-610 євро за т EXW, а східноєвропейські - 600-620 євро за т EXW. Тепер ці ціни можуть здатися споживачам завищеними.
Звичайно, європейським металургам допомагає те, що споживачі орієнтовані на максимально оперативне постачання і тому дуже холодно ставляться до пропозицій з-за меж ЄС, де термін відправлення може досягати трьох місяців. Однак під зростаючим тиском з боку споживачів, з одного боку, і `доларових` конкурентів, з іншого європейським металургам все ж таки доводиться опускати свої ціни все нижче. І цей процес, очевидно, ще не завершився.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8762