Ціни на довгомірний прокат у країнах Близького Сходу стабільні при мінімальному попиті

Ціни на довгомірний прокат у країнах Близького Сходу стабільні при мінімальному попиті

З початком квітня близькосхідний ринок довгомірного прокату злегка пожвавився. За даними трейдерів, дещо зросла активність в Іраку і Сирії, ось-ось повинні відновити закупівлі іранські компанії. Помітне зростання спостерігається на ринку катанки - в основному, мова йде про продукцію, призначеної для використання не в будівельній галузі. Турецькі компанії останнім часом змогли підвищити її вартість до $ 700-720 за т FOB, а українські експортери пропонують дану продукцію по $ 700-730 за т FOB в країни Африки і Східної Європи.
Однак для арматури ці поліпшення практично не помітні на загальному непривабливому тлі. Як і раніше поза ринком знаходиться Єгипет. З тих пір, як в країні в лютому почалися заворушення, що призвели до зміни влади, активність у національної будівельної галузі різко впала, та так і не відновилася. До того ж, місцеві компанії не стали міняти свої котирування незважаючи на зниження курсу єгипетського фунта до долара. У результаті ціни на арматуру відповідають $ 665-675 за т EXW (без податку з продажів), що навіть нижче, ніж у іноземних постачальників.
У Сирії, Саудівської Аравії і країнах Перської затоки велика частина будівельних проектів мають державне фінансування. Значить, для них повинна використовуватися арматура, переважно, місцевого виробництва. Приватний сектор, який зазвичай і створює в цих країнах основний попит на менш дорогий імпортний прокат, активності не проявляє. Тому за останні два тижні турецькі компанії змогли домогтися лише незначного обсягу продажів до країн Перської затоки.
Багато турецькі виробники орієнтуються на внутрішній ринок, але і його ємність не безмежна. До початку квітня склади й металобази виявилися заповненими, і металургам довелося зменшувати котирування до $ 655-675 за т EXW (без ПДВ). За тими ж цінами (на умовах FOB) пропонується продукція і на експорт. Українські компанії пропонують арматуру по $ 650-670 за т FOB. Їм останнім часом також довелося обмежити поставки на заповнений внутрішній ринок і з тієї ж причини скоротити експорт у Росію.
Ситуація ускладнюється тим, що і в інших регіонах попит на арматуру залишає бажати кращого. У більшості країн Далекого Сходу весняного пожвавлення в будівельній галузі не відбулося. При цьому, китайські та турецькі постачальники ведуть відверто демпінгову політику, пропонуючи арматуру по $ 690-710 за т CFR. Американські покупці, уклавши в березні ряд великих угод по закупівлі турецької продукції, на час пішли з ринку. В Африці і Латинській Америці можна продавати, як правило, лише невеликі партії арматури.
Продовжується спад і на європейському ринку довгомірного прокату. Алжирські компанії, закупивши достатній обсяг арматури в другій половині березня, призупинили операції. Те ж саме відбувається зараз і в Німеччині - чи не єдиною з країн ЄС, в якій будівельний сектор зараз на підйомі. У березні Німеччину просто захлеснув вал арматури з Південної та Східної Європи, в результаті ціни, що досягали 580 євро за т CPT, з`їхали вниз - до 520-550 євро за т CPT. Південноєвропейські металурги, що знизили в квітні закупівельні ціни на металобрухт, пропонують арматуру по 490-510 євро за т EXW.
На більш серйозні поступки виробники не йдуть, розуміючи всю безглуздість цього кроку. За словами трейдерів, арматура на Близькому Сході і в Європі не продається не через занадто високу ціну, а просто тому що на неї немає і не буде в найближчому майбутньому попиту. Навіть оптимісти не розраховують на повернення основної маси покупців до травня. Щоб привести пропозицію у відповідність з попитом, багато турецькі компанії скорочують обсяги випуску, повторюючи минулорічні дії їхніх європейських колег. За даними турецьких джерел, одні виробники знизили завантаження потужностей на 20-30% в порівнянні з початком року, а деякі компанії повністю зупинили прокатні стани.
Схоже, визначати котирування на плоский прокат в Європі і на Близькому Сході в найближчі кілька тижнів буде вартість металобрухту. Поки вона скорочується - стало бути, і у металургів є можливість для невеликого відступу.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8752