Металургійні компанії в США не виключають нового підвищення цін на плоский прокат

Металургійні компанії в США не виключають нового підвищення цін на плоский прокат

Спад на світовому ринку сталі, як і раніше не зачіпає США. На відміну від своїх колег в інших регіонах, американські металурги не тільки утримали встановлені ними ще наприкінці лютого ціни на сталеву продукцію від пониження, але й не виключають невеликого подорожчання в квітні. В американській економіці не відчувається брак грошей: ціною збільшення бюджетного дефіциту до $ 1,5 трлн. і подальшого нарощування державного боргу, який перевищив у березні $ 14,2 трлн., в ній підтримується високий рівень ділової активності. Завдяки цьому обсяг замовлень на сталеву продукцію досить значний, причому, дистриб`ютори, не виявляли особливої ​​активності в березні, до теперішнього часу розпродали частину своїх запасів і возобвновляют закупівлі прокату у виробників.
Справжнім флагманом американського ринку сталі є товстий лист. Підвищений попит на цю продукцію спостерігається відразу в кількох галузях. Перш за все, це виробництво труб великого діаметру: в Північній Америці ведеться будівництво ряду магістральних трубопроводів, крім того, збільшення попиту на трубну продукцію пов`язане з недавнім зняттям заборони на глибоководну видобуток нафти і газу в Мексиканській затоці. Не менш інтенсивне споживання товстолистової сталі наголошується в енергетичному секторі. У США триває бум у сфері вітроенергетики, а для спорудження однієї вітроустановки потрібно, в середньому, близько 200 т сталі - переважно, товстого листа. У зв`язку з настанням весни розширюються будівельні роботи з ремонту та спорудження мостів і дорожніх розв`язок, де теж використовується товстолистова сталь. Нарешті, дистриб`ютори повідомляють про нові замовлення на цю продукцію з боку національних виробників гірничодобувного обладнання і важкої техніки.
У кінці березня - початку квітня провідні американські виробники товстолистової сталі на чолі з Nucor і SSAB оголосили про збільшення котирувань на $ 40-50 за коротку т ($ 44-55 за метричну т). Це виводить ціни на стандартний матеріал А36 товщиною до 50 мм на рівень $ 1100-1120 за коротку т ($ 1212-1235) EXW. За словами дистриб`юторів, їм доведеться прийняти нові котирування. Обсяг пропозиції товстолистової сталі обмежений у зв`язку з наміченими на квітень ремонтними та профілактичними роботами на станах декількох компаній, а обсяг імпорту даної продукції відносно низький. Зокрема, компанії з Росії та Бразилії призупинили відвантаження в США внаслідок підвищеного попиту на внутрішніх ринках. У той же час, американські споживачі практично не мають запасів. Багато промислових компаній в країні організували виробництво за принципом `точно в строк`, що має на увазі безперервне постачання матеріалами та комплектуючими і використання їх `з коліс`.
Обстановка в секторі тонколистового прокату виглядає не настільки райдужно. Зокрема, проблеми зі збутом можуть виникнути у виробників автолиста. Землетрус в Японії привело до припинення поставок комплектуючих, через що можуть зупинитися деякі автозаводи японських компаній у США. Тим не менш, виробники гарячекатаних рулонів заявляють про високий попит з боку інших галузей, зокрема, трубопрокатний промисловості. При цьому, надлишку пропозиції на національному ринку поки немає. Частка імпорту невелика, і хоча російський гарячий прокат пропонується менш ніж по $ 800 за метричну т CFR, дистриб`ютори та кінцеві споживачі, як правило, роблять вибір на користь американської продукції з більш стислими термінами доставки незважаючи на те, що її вартість складає, в середньому, $ 900 за коротку т ($ 990) EXW, а протягом першої половини квітня може зрости ще на $ 10-20 за т.
У схожій ситуації в кінці 90-х економічний підйом в США на тлі спаду в ряді інших регіонів світу призвів до різкого збільшення поставок сталевої продукції з-за меж Північної Америки на американський ринок. Але ще з тих часів металургійна промисловість США в значній мірі захищена від іноземної конкуренції антидемпінговими митами, так що істотного збільшення обсягу поставок тепер чекати не доводиться. Тим не менш, якщо американським металургам у квітні вдасться хоча б трохи підняти котирування на плоский прокат, цим спробують скористатися в своїх цілях і виробники сталі в інших регіонах, перш за все, в Європі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8746