Світові ціни на оцинковану сталь йдуть вниз через недостатній попит

Світові ціни на оцинковану сталь йдуть вниз через недостатній попит

В останні кілька тижнів світовий ринок плоского прокату знаходиться на спаді. Надлишковий обсяг пропозиції, що виник у відповідь на зростання купівельної активності на початку року, невтішний стан світової економіки, негативні наслідки землетрусу в Японії і наростання напруженості в Північній Африці і на Близькому Сході - всі ці фактори негативно впливають на попит і ціни, не дозволяючи металургійним компаніям реагувати на квітневе подорожчання сировини - залізної руди та коксівного вугілля. При цьому, однією з найбільш вразливих позицій в даному сегменті є оцинкована сталь. Порядку половина обсягу глобального споживання цієї продукції припадає на кризовий будівельний сектор, який в цьому році, швидше за все, навряд чи вийде з депресії.
У Східній Азії ціни на оцинковку дещо зросли в середині березня, коли китайські експортери почали піднімати котирування на всі види плоского прокату. Проте споживачі не прийняли це підвищення. Короткочасний сплеск активності змінилося різким зниженням обсягу закупівель. У результаті через кілька днів постачальникам довелося знову опускати котирування. При цьому, якщо на внутрішньому ринку спад був незначним, то експортні ціни китайських компаній на оцинковану сталь раптово провалилися на $ 30-50 за т. Базові ціни на матеріал Z120 товщиною 1 мм впали до $ 820-840 за т FOB у порівнянні з $ 850-870 за т тижнем раніше.
Радикальне зниження цін дозволило китайським компаніям отримати нові замовлення, переважно, з країн Латинської Америки, але в цілому попит низький. Уряд Китаю, побоюючись перегріву економіки, вживає заходів щодо подальшого обмеження припливу коштів у реальний сектор, змушуючи банки збільшувати процентні ставки і підвищуючи нормативи резервування. Це надає різко негативний вплив на національну будівельну галузь. Американські покупці в лютому істотно поповнили запаси продукції, а тепер не ризикують укладати нові контракти з постачанням в липні-серпні, хоча нинішні котирування на китайську оцинковку більш ніж на $ 300 за т нижче тих цін, що пропонують американські компанії.
Здешевлення китайської оцинкованої сталі змусило піти на поступки і індійських виробників, які також знизили ціни на $ 30-40 за т. Втім, на внутрішньому ринку Індії в другій половині березня подешевшали всі види плоского прокату. Індійські компанії офіційно пропонують матеріал Z90-100 товщиною 1 мм по $ 1000-1010 за т FOB, але, за словами трейдерів, у дійсності котирування знаходяться на рівні $ 940-960 за т FOB. Незначні її обсяги набувають деякі європейські і близькосхідні компанії.
У цілому в Східній Азії ситуація на ринку оцинкованої сталі виглядає досить суперечливою. З одного боку, виробникам волею-неволею доведеться реагувати на зменшення вартості китайської продукції. З іншого, у квітні-травні попит на прокат будівельного призначення буде в регіоні максимальним завдяки впливу сезонних чинників, а до землетрусу в Японії (і в перші дні - після) ряд компаній заявили про підвищення котирувань на плоский прокат на квітень-травень на $ 30 - 80 за т. Проте, судячи з усього, їм доведеться відкоригувати ціни у бік зниження.
Близькосхідний ринок оцинкованої сталі, можна сказати, просто вимер. В останні кілька тижнів угоди укладаються лише на поставки невеликих партій матеріалу. Левова частка імпорту, як і раніше, припадає на Саудівську Аравію - чи не єдину країну регіону, де будівельна галузь на підйомі. Місцева компанія Hadeed у зв`язку з цим оголосила на травень підвищення цін на $ 40-50 за т. Зокрема, оцинкована сталь Z180 товщиною 1 мм пропонується, в середньому, по $ 1020 за т EXW. У квітні від сплячки може прокинутися і ринок Ірану, де зараз святкують настання Нового року за місцевим календарем. Очікується, що після свят у країні стартують кілька великих будівельних проектів, виділення коштів на які передбачено в державному бюджеті.
У той же час, в Туреччині ринок продовжує слабшати. Місцеві компанії через брак замовлень в середині березня були змушені піти на поступки, зменшивши котирування на $ 20-30 за т. Вартість оцинкованої сталі Z100 товщиною 1 мм зменшилася до близько $ 900-940 за т EXW (без ПДВ). Однак більшість споживачів вважають і ці ціни завищеними, пропонуючи постачальникам зменшити ще $ 20-30 за т.
Європейські дистриб`юторські компанії в даний час не відчувають необхідності в поповненні запасів, а кінцеві споживачі проводять вичікувальну політику, набуваючи сталеву продукцію невеликими партіями для покриття поточних потреб. Всі провідні металургійні компанії в регіоні відмовилися від запланованого ними підвищення квітневих котирувань, але поки не йдуть і на подальші поступки. Базові ціни на оцинковану сталь DX51D складають у Східній Європі 710-730 євро ($ 1001-1029) за т EXW, але, за словами трейдерів, виробники охоче надають знижки в розмірі 10-30 євро за т.
Хоча металургійні компанії, очевидно, будуть намагатися утримувати ціни, більшість європейських аналітиків прогнозують зниження котирувань. Попит на плоский прокат в регіоні в найближчі місяці навряд чи відновиться до рівня початку року. Крім того, високий курс євро знижує конкурентоспроможність місцевих виробників, примушуючи їх іти на поступки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8695