Війна в Лівії поки не зробила істотного впливу на близькосхідний ринок довгомірного прокату

Війна в Лівії поки не зробила істотного впливу на близькосхідний ринок довгомірного прокату

Учасники близькосхідного ринку довгомірного прокату, схоже, вже пристосувалися до функціонування в умовах перманентної нестабільності. Напад західної коаліції на Лівію, введення саудівських військ в Бахрейн, нагнітання напруженості в Ємені та Сирії поки не надали особливого впливу ні на ціни, ні на обсяги продажів - як то кажуть, з підлоги падати нікуди.
Турецькі компанії обмежують свої операції в регіоні політично стабільними країнами - перш за все, ОАЕ, Оманом і Саудівською Аравією. Попит на арматуру з їхнього боку невисокий незважаючи на досить високу активність у будівельному секторі внаслідок того, що велика частина проектів фінансується державою, так що для їх потреб закуповується, в основному, продукція національного виробництва.
Тим не менш, у середині березня турецькі постачальники почали поступово піднімати котирування на свою продукцію. Хоча, за словами трейдерів, деякі компанії готові продавати арматуру по $ 660 за т FOB, більшість пропозицій надходить з розрахунку $ 670 за т FOB і більше. У Перській затоці вартість цієї продукції може перевищувати $ 700 за т CFR, що, втім, вище, ніж у місцевих виробників. Так, в ОАЕ і Саудівської Аравії внутрішні ціни на арматури становлять близько $ 730-750 за т EXW.
Багато заводів в Туреччині, при цьому, скоротили випуск або переорієнтували поставки на інші ринки. Зокрема, досить стабільний попит на арматуру і катанку спостерігається в самій Туреччині, крім того, довгомірний прокат продається в США, країни Латинської Америки і Африки. Аналогічної тактики дотримуються й експортери з СНД. На початку другої половини березня вони пропонували арматуру, в середньому, по $ 650-670 за т FOB, а катанку - по $ 670-680 за т FOB, але при поставках в країни Східної Європи і Балкан котирування можуть бути на $ 10-20 за т вище . При цьому, чергове подорожчання євро по відношенню до долара розширює можливості постачальників на європейському напрямку.
Судячи з усього, на близькосхідному ринку вже досягнута певна стабільність, так що істотне зниження цін на довгомірний прокат (за умови непоявленія на карті регіону нових `гарячих точок`) в доступному для огляду майбутньому виглядає малоймовірним. Арматурі не дасть провалитися вниз, перш за все, висока вартість металобрухту. У той же час, для підвищення котирувань на конструкційну сталь в квітні є деякі підстави. По-перше, наступного місяця на ринку повинні з`явитися іранські компанії. Зараз у країні святкують Новий рік за місцевим календарем, але в найближчому майбутньому іранська будівельна галузь повинна активізуватися. По-друге, в квітні можна розраховувати на розширення закупівель країнами Леванту. Місцеві дистриб`ютори вже давно не поповнювали запаси продукції, так що їх швидке повернення на ринок виглядає досить імовірним.
Втім, у доступному для огляду майбутньому Близький Схід і Північна Африка не гратимуть суттєвої ролі на світовому ринку сталі. Свій статус великого імпортера сталевої продукції цей регіон втратив надовго, може бути, навіть і назавжди, враховуючи велику кількість споруджуваних і планованих у близькосхідних країнах металургійних підприємств. Заготівлю тут, очевидно, будуть купувати в пристойних обсягах і далі, а от постачальникам арматури доведеться шукати інші ринки збуту.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8691