Виробники сталі в США планують нове підвищення цін на плоский прокат за травневими контрактами

Виробники сталі в США планують нове підвищення цін на плоский прокат за травневими контрактами

Ситуація на світовому ринку сталі останнім часом складається не на користь виробників. Практично випав Близький Схід, де бомбардування Лівії і триваюче загострення політичної обстановки в Ємені, Бахрейні та Сирії завдало завершальний удар з регіональної економіки. У Європі та Східній Азії попит, ожівішійся на початку року, пішов на зниження, а металургам, судячи з усього, не вдасться здійснити намічене на квітень підвищення цін, необхідне для компенсації збільшення витрат на сировину.
На цьому тлі США справляють враження якогось оази. Американські компанії на початку березня були змушені піти на деякі поступки, злегка знизивши котирування, які вони прагнули довести до $ 900 за коротку т ($ 992 за метричну т) EXW для гарячекатаних рулонів. Однак минуло всього два тижні, і ціни на американському ринку знову піднялися.
Спотові котирування на гарячекатані рулони в американських виробників вирівнялись на позначці $ 890-900 за коротку т ($ 981-992) EXW. При цьому, металурги, вже розпродали більшу частину своєї квітневої продукції, за оцінками аналітиків, мають намір запропонувати на травень набагато більш високі ціни. Деякі спостерігачі вважають, що нові котирування на гарячекатані рулони можуть досягти $ 1000 за коротку т (1103)!
На підйомі національний ринок товстолистової сталі. Виробники і трейдери відзначають збільшення попиту на цю продукцію з боку виробників повітряних турбін, гірничорудної та будівельної техніки. Компанії Nucor і SSAB Americas в середині березня оголосили про підвищення спотових котирувань на $ 40 за коротку т, в результаті чого середній рівень цін на продукцію А36 досяг $ 1020-1060 за коротку т ($ 1125-1169) EXW.
На досить високому рівні знаходиться і попит на плоский прокат. Землетрус в Японії завдало значної шкоди місцевим автомобілебудуванню, від чого, на думку фахівців, можуть виграти, перш за все, американські виробники автомобілів. Втім, ця галузь американської економіки і до катастрофи в Японії перебувала на підйомі. Виробники промислового устаткування також повідомляють останнім часом про збільшення кількості нових замовлень практично до рівня першої половини 2008 року. Хоча, за словами трейдерів, попит на плоский прокат зараз трохи нижче, ніж на початку року, коли дистрибуторські компанії активно поповнювали свої запаси, але нинішній рівень підтримки, яку надають ринку стали кінцеві споживачі, досить високий. Як відзначають експерти, чималий внесок у нинішнє процвітання американської промисловості вносять слабкий долар, що підвищує конкурентоспроможність американської продукції на зовнішніх ринках, а також здійснене в цьому році зниження податків (щоправда, за рахунок збільшення державного боргу).
Звичайно, у американського ринку стали є і слабкі місця. Мабуть, найбільшу проблему в майбутньому йому може створити надлишок виробничих потужностей. Останнім часом обсяг пропозиції плоского прокату в США обмежений через проведення ремонтів на підприємствах компаній US Steel, Arcerlor Mittal і Nucor, що призвело до деякого зниження випуску гарячекатаних рулонів і товстолистової сталі. Проте до травня всі ці компанії відновлять випуск до планових показників, а на ринок можуть вийти нові гравці. Компанія Renco, на початку березня набула ряд заводів Severstal North America сукупною потужністю більше 7 млн. т сталі на рік, у травні планує повернути в дію деякі з цих підприємств. Крім того, розширюються поставки з побудові в минулому році заводу компанії Thyssen Krupp в Алабамі. У першому кварталі значна частка продукції цього підприємства відправлялася на експорт до Бразилії, але в другому слід очікувати збільшення частки продажів на внутрішній ринок.
Американська сталева продукція в останні тижні остаточно втрачає конкурентоспроможність на світовому ринку. Підвищений інтерес до Латинської Америки, куди (а також до Канади), в основному, поставляють свою продукцію американські компанії, зараз виявляють виробники плоского прокату з СНД, Китаю, інших країн Східної Азії. При цьому, їх прокат, як правило, дешевше американського. Щоправда, в самих США конкуренція з боку імпорту залишається слабкою. Трейдери все ще бояться можливого спаду і не зважуються підписувати контракти із закордонними компаніями з постачанням товару через три-чотири місяці. Американських покупців не надто надихає навіть те, що вартість російських гарячекатаних рулонів становить усього $ 800-820 за т CFR.
Ще одна проблема американської економіки - це будівельна галузь. За прогнозами фахівців, спад в ній не завершиться і в поточному році. У березні американським виробникам довгомірного прокату доводилося знижувати котирування з-за низького попиту, причому, надій на відновлення зростання в найближчому майбутньому практично немає.
У цілому, більшість учасників американського ринку згодні з тим, що металургам вдасться провести ще одне підвищення цін. Однак, за даними останніх опитувань, більше половини споживачів вважають, що ціновий пік уже досягнуто або ціни на гарячий прокат на максимумі зростання лише незначно перевищать позначку $ 900 за коротку т. Проте, отпімістов, які очікують продовження підйому в квітні-травні, на американському ринку все ще значно більше, ніж песимістів.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8687