Створення сприятливого інвестиційного поля стимулюватиме `зелену енергетику`

Створення сприятливого інвестиційного поля стимулюватиме `зелену енергетику`

23 березня у м. Києві відбувся ІІІ Український бізнес-саміт `Зміна клімату: проблема енергоефективності`. Головною тематикою цієї події, яку організувало Представництво ООН в Україні та мережа Глобального договору, вперше обрано енергоефективність, адже, за переконанням організаторів заходу, саме стійкий розвиток сфери енергоефективності та відновлюваних джерел енергії є ключовим питанням, що дозволить вирішити цілий ряд взаємопов’язаних проблем, які стоять перед людством: нестача ресурсів, глобальне потепління, негативний вплив великих компаній на навколишнє середовища, неперервний ріст цін на традиційні енергоресурси, тощо.
Виступаючи на заході, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич ознайомив учасників заходу з головними пріоритетами державної політики розвитку енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. За його словами, вимоги Євросоюзу щодо використання `зеленої енергії` ставлять перед Україною досить високу `планку`: у той час, як деякі європейські країни задовольняють понад 40% своїх енергетичних потреб за рахунок відновлюваних джерел енергії, в Україні їх частка становить 7% (6% з яких припадає на великі гідроелектростанції).
Пан Пашкевич зазначив, що на сьогодні головним завданням для Уряду є дієве стимулювання компаній сфери відновлюваної енергетики, яке є можливим завдяки створенню сприятливого інвестиційного поля. `Законодавством України вже передбачені сприятливі умови для інвестицій у `зелену енергетику`: у нас діє один з найвищих `зелених тарифів` у світі, устаткування для виробництва енергії з відновлюваних джерел ввозиться на пільгових умовах, передбачені податкові пільги у вигляді суттєвого зниження податку на прибуток та податку за оренду земельних ділянок`, - повідомив Голова Держенергоефективності.
У 2011 році бюджетом передбачено 307,4 млн. грн. на будівництво та реконструкцію електричних мереж, а також, будівництво нових підстанцій. Також, передбачені кошти у розмірі 8,2 млн. грн. на проведення досліджень потенціалу регіонів України для розміщення таких об’єктів. За словами Миколи Пашкевича, це дозволить вирішити проблему підключення об’єктів, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел до об’єднаної енергомережі України, що не розрахована на прийом енергії від джерел малої потужності. Це дасть інвесторам упевненість, що їх проекти будуть безперешкодно підключені, а отже, будуть давати прибуток та успішно окупляться.


http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8689