Вартість сировини в другому кварталі різко зросте

Підйом цін на коксівне вугілля на світовому спотовому ринку припинилося ще в середині лютого, коли ціни на північноамериканське і австралійська сировина стабілізувалися в інтервалі $ 330-360 за т FOB. Однак тепер прийшла черга квартальних контрактів. У перші три місяці поточного року азіатські металургійні компанії отримували коксівне вугілля по $ 225 за т FOB Австралія, але тепер їм доведеться прийняти набагато більш високі ціни.

Компанія Anglo-American перший уклала квартальні контракти на квітень-червень з японськими корпораціями Nippon Steel і JFE Steel, встановивши вартість `твердого` коксівного вугілля на позначці $ 330 за т FOB. Це на 46,7% перевищує рівень першого кварталу. За не підтвердженими поки що даними, корейська Posco буде отримувати цей матеріал по $ 320 за т FOB.

За даними на кінець минулого тижня, угод зі споживачами сировини не досяг найбільший постачальник коксівного вугілля - спільне підприємство BHP Billiton Mitsubishi Alliance (BMA), на частку якого припадає близько 23% ринку. За даними ряду джерел, BMA пропонує споживачам укладати місячні контракти, вказуючи на квітень ціну близько $ 300 за т FOB з подальшим підвищенням. Однак ці умови не влаштовують споживачів, зацікавлених у стабілізації цін на сировину і, відповідно, своїх витрат на максимально тривалий період.

На початку березня також визначилися нові квартальні ціни на залізну руду. Австралійські компанії підвищать котирування FOB на 24,5%, до близько $ 168,5 за т для матеріалу з 62% заліза. Бразильська руда подорожчає більш ніж на 32%, до $ 156,5 за т FOB. При цьому, ціна CIF в обох випадках додасть, приблизно, 20% в порівнянні з першим кварталом.

Подорожчання сировини перетвориться на серйозну проблему для східно-азіатських компаній, які задовольняють значну частину потреб в залізній руді і коксівному вугіллі за рахунок поставок з Австралії і Бразилії. За оцінками аналітиків, за рахунок зростання цін на вугілля собівартість тонни чавуну зросте на $ 70 за т в порівнянні з поточним рівнем. Японські металурги, які останнім часом намагаються `продавити` підвищення цін на сталеву продукцію на $ 250-300 за т, стверджують, що їхні витрати на сировину збільшаться, приблизно, на $ 180 на тонну виплавленої сталі.

Зростання цін на ринках залізної руди та коксівного вугілля, судячи з усього, все ж не буде супроводжуватися адекватним збільшенням котирувань на сталеву продукцію. В Азії вартість плоского прокату в березні пішла вниз. У Європі ціни відносно стабільні, але багато фахівців прогнозують зниження в квітні. На їхню думку, попит на сталеву продукцію в регіоні не відновиться, щонайменше, до кінця першого півріччя. Швидше за все, якщо металургам у квітні не вдасться підняти ціни на сталеву продукцію, їм доведеться скоротити обсяг виробництва. Підйом котирувань на прокат в найближчі три місяці буде для виробників стали насущною необхідністю, і вони будуть домагатися його будь-якими можливими засобами.

У зв`язку з цим у більш вигідному становищі опиняться вертикально інтегровані гірничорудної-металургійні групи, зокрема, українська `Метінвест-холдинг`, російські `Северсталь`, `Євраз`, НЛМК. Вони отримають можливість збільшити у другому кварталі частку ринку або поліпшити своє фінансове становище порівняно з конкурентами.

Швидше за все, рівень цін на сировину в другому кварталі поточного року буде максимальним, надалі очікується зниження. Вуглевидобувні компанії в Австралії відновлюють свої потужності після повені на початку року. За прогнозом Australian Bureau of Agricultural & Resource Economics (ABARE), видобуток коксівного вугілля цього року навіть збільшиться на 3% в порівнянні з минулим роком і складе близько 163 млн. т. При цьому, середня вартість даного матеріалу в 2011 році (за квартальним контрактами) буде дорівнювати $ 256 за т FOB.

Ціни на спотовому ринку залізної руди, які досягли піку в середині лютого, теж пішли вниз, втративши за останній місяць більше 10%. Минулого тижня вони опустилися до менш $ 180 за т CIF Китай і, на думку фахівців, до кінця березня подешевшають, щонайменше, ще на $ 10 за т. І хоча залізна руда в цьому році буде, швидше за все, коштуватиме дорого, нового подорожчання до $ 200 за т і відповідного збільшення контрактних цін у доступному для огляду майбутньому не передбачається.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8645