Зростання цін на плоский прокат в Європі призупиняється

Зростання цін на плоский прокат в Європі призупиняється

У першій половині лютого європейські металургійні компанії активно піднімали ціни на листову сталь, звично пояснюючи свої дії подорожчанням сировини і підвищеним попитом з боку як дистриб`юторів, так і кінцевих споживачів. У результаті котирування європейських заводів на гарячекатані рулони на березень-квітень досягли 620-640 євро за т EXW у країнах півдня і сходу Європи та 670 євро за т EXW у Німеччині та Бенілюксі. Холоднокатані рулони увійшли в інтервал 700-750 євро за т EXW, а комерційна товстолистова сталь, продажі якої були найбільш інтенсивними, котирується в даний час з розрахунку 720-740 євро за т EXW у Південної та Східної Європи і до 770-780 за т EXW на півночі.
У принципі, металурги налаштовані на подальше підвищення. Зокрема, про підйом цін на 70-80 ф.ст. за т з 1 квітня оголосила на цьому тижні компанія Tata Steel Europe (колишня Corus). Про необхідність збільшення вартості сталевої продукції в другому-третьому кварталах заявляє і німецька Thyssen Krupp. При цьому, вона заявляє про велику кількість замовлень від німецьких автомобіле-і машинобудівних компаній. Як вважають у Thyssen Krupp, в найближчі місяці металургам просто необхідно піднімати ціни, щоб компенсувати зростання витрат на сировину.
Однак продовження росту цін на плоский прокат на європейському ринку може зіткнутися з серйозними перешкодами. Перш за все, в другій половині лютого в регіоні став падати попит. Європейські дистриб`ютори і кінцеві споживачі зараз в достатку отримують сталеву продукцію, замовлену ними в грудні-січні, так що укладати нові контракти для поповнення запасів у них більше немає необхідності. При цьому, покупці поводяться все обережно, відмовляючись від великих угод і вимагаючи від постачальників поступок.
Тому, на думку ряду аналітиків, зростання цін на плоский прокат в Європі може припинитися, принаймні, до квітня-травня, поки споживачам знову не знадобиться поповнити запаси. Незважаючи на оптимістичні заяви металургів, багато економістів весьмап скептично ставляться до перспектив більшості європейських країн. Принаймні, країни півдня Європи в найближчі місяці навряд чи вийдуть з депресії. Крім того, негативний вплив на європейський ринок можуть надати і події в Північній Африці. Подальше наростання напруженості в цьому регіоні може призвести, зокрема, до різкого стрибка цін на нафту.
Характерно, що змінилося і ставлення європейських компаній до імпорту. Так, в останні дні трейдери вимагають знижок у розмірі до 50-60 євро за т в порівнянні з серединою місяця від китайських та індійських постачальників оцинкованої сталі. Крім того, в першій половині лютого європейці охоче набували гарячекатані рулони по 600-620 євро за т CFR, але спроба російських експортерів підняти ціни на дану продукцію до 650-670 євро за т CFR / DAP Брест провалилася. Через зростаючого опору з боку покупців постачальникам довелося задовольнитися на березень 620-640 євро за т DAP. Українські гарячекатані рулони пропонуються у Східній Європі за 575-600 євро за т DAP кордон Україні, як і раніше їх продукція найбільш конкурентоздатна на регіональному ринку.
Судячи з усього, спад європейського ринку плоского прокату в доступному для огляду майбутньому все ж таки не загрожує. Металургійним компаніям, і справді, у квітні доведеться зіткнутися з подорожчанням сировини, так що зменшення котирувань може викликати в них появою збитків. Тому виробники сталі, швидше, будуть обмежувати випуск, ніж знижувати ціни. Проте новий підйом цін на європейському ринку в березні виглядає ще менш ймовірним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8582