Держава втратила монопольне право на земельні ділянки
Harold W Bradley

Держава втратила монопольне право на земельні ділянки

Держава втратила монопольне право на земельні ділянки: якщо на початок 1992 р. весь земельний фонд України знаходився у державній власності, то сьогодні частка державної власності склала 48,9%, приватної - 51,0% і колективної (згідно з державними актами) - 0 , 1%. Про це заявив голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.


Як повідомляє офіційний сайт ВР, в 2010 р. більш 6,9 млн. громадян отримали сертифікати на право на земельну частку, майже 6,5 млн. селян (94,2%) замінили сертифікати на державні акти на право власності на земельну ділянку, у власності та користуванні 25 млн. громадян зосереджено 19,7 млн. га сільськогосподарських угідь.


Г. Калетнік зазначив також: `Розпочато ринковий обіг земельних ділянок між землевласниками та землекористувачами, хоча він поки не є повноцінним, оскільки існує заборона на відчуження земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та земельних часток (паїв). Практично цим створені початкові умови для ефективного господарювання на землі в ринковій економіці `.


На думку Калетника, формування ринку земель сільськогосподарського призначення є одним з найбільш дискусійних та заполітизованих питань аграрної політики в Україні. `Суспільство і більшість політичних сил визнали неминучість формування ринку земель сільськогосподарського призначення, проте до цих пір немає згоди щодо того, яким повинен бути цей ринок. Висловлюються досить протилежні думки та точки зору: від формування виключно ринку оренди землі до зняття будь-яких обмежень на передачу в власність або торгівлю землями сільськогосподарського призначення `, - сказав Г. Калетнік.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8553