Китайські компанії піднімають ціни, повертаючись на ринок після святкової паузи

Китайські компанії піднімають ціни, повертаючись на ринок після святкової паузи

Свята закінчуються, настають будні. Урочистості з приводу Нового року за китайським календарем (3 лютого) триватимуть до 17-го числа, але вже в кінці минулого тижня металургійні і трейдерські компанії в КНР почали повертатися на ринок. Як і очікувалося, постачальники почали піднімати ціни на свою продукцію. Зокрема, про збільшення відпускних котирувань оголосили компанії Shagang і Liuzhou Iron & Steel, при цьому, вартість арматури HRB335 і комерційних гарячекатаних рулонів Q235 перевищила 5000 юанів ($ 762) за т EXW.
Поки що реальні продажі даної продукції здійснюються на дещо нижчому рівні - 4880-4950 юанів за т з металобази, але, на думку аналітиків, підвищення до понад 5000 юанів за т - тільки питання часу. Незважаючи на відносно слабкий попит з боку реальних споживачів металурги впевнені у сприятливому для них розвитку подій.
Втім, перш за все китайським компаніям необхідно компенсувати безперервне розширення витрат на сировину. Котирування на залізну руду відразу ж після свят пішли вгору і, на думку всіх без винятку учасників ринку, повинні в найближчому майбутньому дійти до позначки $ 200 за т CIF Китай. Зростають на внутрішньому ринку і ціни на металобрухт і коксівне вугілля. Схоже, сировину і прокат утворили в країні цінову спіраль: залізна руда та брухт дорожчають, тому що збільшується вартість сталевої продукції, а та, у свою чергу, піднімається відповідно до зростання цін на руду та брухт.
Зазвичай межа цьому піднесенню ставить скорочення попиту і виникнення надлишку пропозиції, яке змушує постачальників скинути ціни незважаючи на високі витрати, однак саме на початку весни китайські трейдери і кінцеві споживачі зазвичай займаються поповненням запасів, так що обсяг продажів, як мінімум, у найближчі кілька тижнів залишиться високим. Економічні перспективи на весну також виглядають досить сприятливими навіть незважаючи на вживаються урядом заходи щодо посилення фінансової політики. Минулого тижня, зокрема, було оголошено про збільшення облікової ставки на 0,25% і підвищення рівня резервування для деяких середніх і малих банків.
Більш значний вплив на ринок зробили нещодавно оприлюднені проекти, включені в 12-й п`ятирічний план. Зокрема, протягом найближчих 10 років уряд інвестує 4 трлн. юанів ($ 611 млрд.) у будівництво дамб, каналів та інших гідротехнічних споруд. При цьому, обсяг щорічних капіталовкладень на ці цілі зростає в 2 рази в порівнянні з 2010 роком. Крім того, ще 1,4 трлн. юанів ($ 213 млрд.) буде виділено на будівництво 10 млн. житлових будинків. Таким чином, національна будівельна галузь отримає потужний поштовх.
Піднімати ціни починають і китайські експортери. Якщо в перших числах лютого вони пропонували гарячекатані рулони в Корею і країни Південно-Східної Азії за $ 700-730 за т FOB, то тепер ціни зросли до $ 730-750 за т FOB, а деякі компанії вже виставляють котирування в розмірі до $ 770 за т FOB . За даними трейдерів, до кінця лютого постачальники планують довести вартість даної продукції до близько $ 800 за т FOB.
Таким чином, китайські металурги не збираються відставати від своїх європейських колег і будуть прагнути піднімати ціни на свою продукцію услід за ними.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8531