На близькосхідному ринку довгомірного прокату ціни пішли різко вниз

На близькосхідному ринку довгомірного прокату ціни пішли різко вниз

У Єгипті вже відновили роботу (хай тільки на половинній потужності) промислові підприємства, функціонують банки і порти, але, за оцінками фахівців, навіть у разі остаточної нормалізації політичної обстановки на відновлення нормального економічного ритму знадобиться кілька тижнів. Те ж саме відноситься і до всього регіонального ринку довгомірного прокату, якому егіптескіе події завдали серйозного удару.
Хоча народні хвилювання поки не перекинулися на інші країни, ділова активність у регіоні, і без того, не дуже висока, знизилася. Спад в значній мірі торкнувся і будівельну галузь. Зараз у всьому регіоні MENA (Близький Схід плюс Північна Африка) підйом у будівельному секторі спостерігається тільки в Саудівській Аравії і частково в Туреччині і Абу-Дабі. У всіх інших країнах депресія триває. Ні уряд, ні приватний сектор не вирішуються збільшувати фінансування великих проектів.
Єгипет є великим імпортером заготовок і довгомірного прокату, тому припинення закупівель місцевими компаніями, скасування вже запланованих поставок і розрив укладених контрактів надали досить серйозний вплив на регіональний ринок. Гірше за всіх довелося турецьким компаніям, у яких з`явилися значні надлишки непроданої продукції. Ситуація ускладнювалася тим, що в останній тиждень на ринку були відсутні і далекосхідні покупці, тому єдиними возвожнимі напрямками збуту були США і країни Південної Америки. На внутрішньому ринку пік попиту на арматуру та заготовки до того часу був вже давно позаду: дистриб`ютори та кінцеві споживачі, поповнивши запаси в січні, припинили закупівлі.
У результаті турецьким компаніям довелося піти на значні поступки. Протягом тижня вони були змушені знизити котирування більш ніж на $ 30 за т. Усередині країни базові ціни на арматуру впали до $ 640-670 за т EXW (без ПДВ), а при експорті - до $ 660-675 за т FOB. Турецькі заготівлі подешевшали до $ 625-640 за т FOB. При цьому, попит залишається низьким, так що не виключається подальше ослаблення цін.
В аналогічній ситуації опинилися і постачальники заготовок з СНД. Іран все ще залишається поза грою: ціни на конструкційну сталь в країні продовжують знижуватися, а у дистриб`юторів ще є значні резерви напівфабрикатів. Деякі російські та казахські постачальники пропонують заготовки по $ 630-640 за т FOB, але, за даними трейдерів, отримати від іранських покупців більше $ 630 за т FOB зараз дуже проблематично. На Чорному морі ціни зменшилися до $ 610-620 за т FOB з перспективою подальшого зниження. Поки металургів виручають, в основному, європейські покупці, але і там заготівлі пішли вниз внаслідок зниження котирувань на довгомірний прокат.
Не залишився поза цих процесів і регіональний ринок металобрухту. Турецькі компанії поки вичікують, обсяг закупівель невеликий, а ціни на європейський матеріал HMS № 1 & 2 (80:20) скоротилися до близько $ 470 за т CFR у порівнянні з $ 495-500 за т CFR на початку місяця.
Поки більшість учасників ринку сохранятют спокій, вважаючи нинішні проблеми тимчасовим явищем. Справді, навесні цього року активність в регіональній будівельної галузі повинна зрости в силу чисто сезонних факторів. Висока вартість усіх видів металургійної сировини буде сприяти збереженню дорожнечі металобрухту. Нарешті, обсяг пропозиції тих же заготовок залишається досить обмеженим, так що надлишок пропозиції ринку не загрожує.
У той же час, основні ризики, як стало звичайним в останні два роки, відносяться до регіонального ринку довгомірного прокату. Країни Перської затоки, де будівельний сектор виглядає найбільш здоровим, все менше потребують імпорті довгомірного прокату. У той же час, ситуація в Північній Африці після єгипетських подій ще довго буде зберігати напруженість. Нові ж заворушення в будь-якій країні регіону можуть взагалі повністю обрушити весь близькосхідний ринок сталі.
Швидше за все, в березні зростання цін на довгомірний прокат у регіоні відновиться. Однак розраховувати на істотний і, головне, тривале зростання не доводиться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8525