Будівельна революція відкладається
Сергій Горошко

Будівельна революція відкладається

Будівельна реформа, яку так активно просували і готували забудовники і політики, відкладається через законодавчих недоробок. Президент повернув Закон `Про регулювання містобудівної діяльності` (законопроект N7418) до парламенту зі своїми пропозиціями.

Головні зауваження глави держави - відсутність механізму участі громадян в обговоренні містобудівних планів, обмеження прав місцевих рад і відсутність персональної відповідальності будівельників за виконання робіт.


Президент доручив не затягувати і розглянути зміни до Закону в лютому, а значить шанси, що документ буде підписаний в найближчі тижні, досить високі.


Забудовники також вважають, що документ обов`язково затвердять, ось тільки працювати він почне не скоро. За їх словами, багато пунктів `революційного` Закону відкладені в часі, зміни будуть вступати в силу поетапно.



Перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова (на фото) відзначила, що Президент сам давав завдання в найкоротші терміни розробити Закон, який би скорочував дозвільні процедури. `Ветований Закон, безумовно, має позитивний характер, оскільки сама кількість дозвільних процедур істотно скоротили`, - сказала І. Акімова.


Разом з тим, за її словами, Президент відзначив і негативні моменти документа. Серед них, в першу чергу, - відсутність ефективного механізму участі громадян в обговоренні містобудівних планів. З точки зору глави держави, це не відповідає конституційним нормам. Президент запропонував розробити структуру громадських слухань та порядок їх роботи.


Наступним зауваженням Віктора Януковича стало обмеження прав місцевих рад при затвердженні генпланів. Глава держави пропонує зберегти повноваження місцевої влади при прийнятті рішень про забудову та зонуванні територій.


Ще одним важливим зауваженням Президента є відповідальність будівельників за виконання будівельних робіт та дотримання будівельних норм. `Президент вимагає персоніфіковану відповідальність на рівні проектування, експертизи та будівництва будівлі`, - заявила І. Акімова. Пропозиції про персональну відповідальність, на думку Президента, мають бути оформлені окремим законопроектом.



Крім уже озвучених зауважень до Закону про регулювання містобудівної діяльності, в пропозиціях глави держави, які були направлені в парламент, є цілий ряд інших.

`Вони всі стосуються тих позицій, які були внесені не Міністерством, а депутатами. Із задоволенням Міністерство підтримає всі ці пропозиції`, - відзначив заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко.


Він підкреслив, що Президент не ветував зазначені Закон, а лише вніс свої пропозиції щодо його поліпшення. `І всі ці пропозиції Міністерство підтримує`, - підкреслив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва.



Але з Президента - це лише мала дещиця того, що повинно було бути змінено в Законі з юридичної точки зору. Старший юрист ЮФ `Василь Кісіль і партнери` Наталія Доценко-Білоус вважає, що Закон багато в чому не доопрацьовано.

`На жаль, у нас народ не привчений читати законопроекти, а потім, коли його приймуть, почнеться купа проблем та неузгодженостей`, - говорить юрист. Як приклад вона наводить ситуацію до статті 42 Закону містобудівного про реєстрацію нових об`єктах в БТІ на підставі декларації про готовність, яку Президент у своїх зауваженнях попросив виключити.


`Сьогодні знов створені об`єкти не реєструються в БТІ, вони реєструються в місцевих органах виконавчої влади. У Києві, наприклад, це головне управління житлового забезпечення при КМДА. БТІ не здійснює реєстрацію первинного права власності. Якби ця норма вступила в силу, то вона увійшла б в колізію з Законом про місцеве самоврядування Україні, де ці функції надані органам місцевої влади `, - пояснює Н. Доценко-Білоус.


За її словами, ініціатори законопроекту хотіли логічно завершити алгоритм дозвільної процедури, дозволивши реєстрацію нового об`єкта в БТІ на підставі декларації або сертифіката готовності. Але, за чинним законодавством сертифікат готовності не є підставою для реєстрації об`єкта. Відповідно, потрібні зміни до Закону про реєстрацію майнових прав. І це ще одна юридична колізія, пояснює юрист.


Забудовників у пропозиціях Президента влаштовує практично всі. `Ми дуже задоволені, що у Президента всього лише кілька зауважень щодо поправок до Закону України` Про регулювання містобудівної діяльності `, і є чітка постановка завдання їх внести у найближчі терміни і прийняти у Верховній Раді. Ми раді, що наші думки з Президентом співпадає` , - заявив голова ради директорів Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе.


У той же час, Л. Парцхаладзе відзначив: `Ми планували, що основні моменти, за якими Президент ветував Закон, будуть прописані в постановах Кабміну і таким чином врегульовані`.


За його словами, Президент має рацію в тому, що краще ці важливі позиції прописати в самому рамковому Законі. `Більше того, в нашому розробленому законопроекті до першого читання вже були враховані деякі зауваження Президента`, - зазначив голова УБА.


Проте юристи впевнені: чим більше додаткових документів (постанов, указів та змін до законів), тим заплутаніше і складніше законодавча база. А це, відповідно, ніяк не допоможе спростити будівельне законодавство.


За словами заступника міністра Д. Ісаєнко, для виконання цього Закону доведеться розробити 26 постанов Кабміну, 17 указів та 6 державних будівельних норм.


Глава держави доручив внести правки і проголосувати Закон на найближчого парламентського тижня. Але навіть якщо б Президент одразу підписав Закон, він не почав би відразу діяти на повну силу - документ містить безліч пунктів, виконання яких відкладено у часі, розповідає Леонід Турчин, генеральний директор АТЗТ `НВО` Созидатель `.

За його словами, мінімум три місяці необхідно для того, щоб привести в порядок законодавство, що стосується структури цього Закону. `Які-то пункти вводяться тільки з 2012 року, будь-то з 2013 року, будь-то після прийняття рішення про зонування. Щось може бути введено тільки після прийняття генплану розвитку`, - пояснив він.


`Пункт про пайову участь при будівництві вводиться в цьому році, але при тому, скільки об`єктів будується зараз, це не настільки важливо. А от для об`єктів, які тільки планують побудувати, це дуже важливо`, - зазначив Л. Турчин.


За його словами, з усього перерахованого стає зрозуміло, що цього року Закон не запрацює на повну силу. Зміни будуть йти своєю чергою, поетапно.


Яна ДОВГАНЬ
http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8513