Попит на довгомірний прокат у країнах Близького Сходу залишається мінімальним

Попит на довгомірний прокат у країнах Близького Сходу залишається мінімальним

Близькосхідний ринок конструкційної сталі і через більше місяця після завершення Рамадану залишається пасивним. У принципі, попит на арматуру в таких країнах як Іран або Саудівська Аравія знаходиться на досить високому рівні, та й в інших державах регіону будівельники не простоюють, однак обсяг споживання не настільки значний, щоб його не могли задовольнити місцеві виробники або дистриб`ютори - з накопичених раніше запасів.
Турецькі компанії, на початку жовтня давши слабину і зменшивши ціни на арматуру до $ 560-570 за т FOB, за великим рахунком, тільки нашкодили собі. Більшість потенційних покупців вирішили, що надалі ця продукція буде дешевшати, і зовсім припинили закупівлі. Практично зник попит на турецьку арматуру навіть з боку Іраку, що залишався відносно постійним протягом останніх декількох місяців.
Серйозні проблеми відчувають турецькі металурги в Єгипті, де розпочато антидемпінгове розслідування, що зачіпає постачання турецької арматури в 2009 році. Правда, з тих пір обсяги поставок скоротилися більш ніж удвічі, але в Єгипті планується будівництво, щонайменше, двох нових заводів з випуску довгомірного прокату, і зайвий конкурент, та ще й такий потужний як Туреччина місцевим підприємцям ні до чого.
Минулого тижня турецькі компанії, схаменувшись, трохи підвищили арматуру до $ 570-580 за т FOB і поки не виходять з цього інтервалу незважаючи на відсутність попиту. Нечисленні продажу дрібних партій продукції здійснюються за цінами близько $ 580-600 за т CFR до країн Перської затоки і до $ 615 за т CFR в Оман, однак тамтешні трейдери вважають ці котирування дещо завищеними.
Арматура виробництва СНД в жовтні подешевшала до близько $ 560-570 за т FOB, катанка - до $ 570-580 за т CFR. Велика частина продажів в близькосхідному регіоні припадає на країни Східного Середземномор`я. Однак експортери скаржаться на недостатній попит і вважають цілком ймовірним зниження котирувань у другій половині жовтня.
Турецькі виробники намагаються компенсувати падіння надходжень від експорту продажем на внутрішньому ринку. При цьому, вартість арматури знаходиться на рівні близько $ 580-585 за т EXW (без ПДВ). Але турецький ринок конструкційної сталі незважаючи на відносно непогане положення в будівельній галузі (за перші вісім місяців поточного року вартісні обсяги будівельних робіт зросли на 5% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року) не відрізняється особливою ємністю. На ньому з`явилися ознаки надлишку пропозиції, а багато споживачів, накопичивши достатні запаси, пішли з ринку.
Виробники покладають надії на те, що близькосхідні компанії, які вже третій місяць відмовляються від значних закупівель, врешті-решт вичерпають свої запаси і будуть змушені повернутися на зовнішній ринок. За деякими даними, це може відбутися вже в листопаді. Поки що ж турецькі компанії не бачать необхідності в зниженні цін, оскільки не вважають, що цей захід сприятиме збільшенню попиту в найближчому майбутньому.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8056