На східноазіатському ринку сталі зберігається невизначеність

На східноазіатському ринку сталі зберігається невизначеність

На початку жовтня азіатські металурги чекали на повернення на регіональний ринок китайських постачальників, щоб зрозуміти, на якому вони світлі, і куди - вгору або вниз - повинні найближчим часом рухатися ціни на сталеву продукцію. Китайці повернулися, але ясності від їх приходу не настав. Ситуація в регіоні як і раніше залишається складною і суперечливою, а ціни на сталеву продукцію продовжують коливатися, приблизно, на тому ж рівні, що і в кінці вересня.
Вартість китайських гарячекатаних рулонів SS400 знаходиться в досить широкому інтервалі - від $ 590 до $ 620 за т FOB. Щоправда, згідно з повідомленнями корейських і тайванських споживачів, велика частина угод укладається з розрахунку $ 615-630 за т CFR. Тайванський і корейський комерційний гарячий прокат котирується на зовнішніх ринках на рівні $ 640-660 за т CFR, японський доходить до $ 690 за т CFR. У невеликих кількостях на ринку присутня і російська продукція, вартість якої становить $ 640-670 за т CFR при відносно низькому попиті.
У принципі, головна проблема азіатського ринку плоского прокату укладається в даний час саме в нестачі цього попиту. Східноазійські країни, здавалося, першими вийшли з кризи. Переможні заяви з цього приводу робилися ще восени минулого року. Однак сьогодні, рік по тому, ситуація виглядає не такий благополучною. Як не намагалися уряди країн регіону стимулювати внутрішній попит за рахунок державних інвестицій, компенсувати скорочення експорту місцевих товарів в охоплені депресією США і Європу повністю так і не вдалося. Коли стало ясно, що розраховувати на підйом у західних країнах у найближчі місяці не доводиться, забуксували економіки Кореї, Китаю, країн Південно-Східної Азії, загострилося становище в Японії. У результаті попит на сталеву продукцію в регіоні зменшився. При цьому, дистриб`ютори та кінцеві споживачі мають у цей час досить значними запасами прокату і тому не форсують нові закупівлі.
Як визнають східноазійські компанії, їм так і не вдалося компенсувати зростання витрат на залізну руду, коксівне вугілля та енергоносії. Японська компанія Nippon Steel, що її витрати на виплавку тонни сталі збільшилися в порівнянні з першим кварталом поточного року, приблизно, на 15 тис. ієн ($ 185), тоді як вартість сталевої продукції для найбільших покупців - всього на 6 тис. ієн за т. Корейська Posco знизила на 7% прогноз операційного прибутку на поточний рік. Цей показник був у компанії найвищим у другому кварталі, коли вона ще використовувала куплене за низькими цінами сировину, але вже встигла підвищити котирування на свою продукцію. У третьому кварталі операційний прибуток Posco скоротилася на 40% в порівнянні з другим, а в четвертому, як очікується, буде ще нижчою.
У зв`язку з тим, що в жовтні знову пішли у зростання спотові ціни на залізну руду, деякі китайські компанії спробували підняти внутрішні та експортні котирування. Крім того, конкурентоспроможність китайської продукції підвищилася внаслідок рекордного за останні 15 років зростання курсу ієни і корейської вони по відношенню до долара. Зокрема, нещодавно повідомлялося, що корейські трейдери охоче купують китайські гарячекатані рулони і толстолістовую сталь, оскільки вони при перерахунку в індійські виявляються значно дешевше, ніж на внутрішньому ринку. Тим не менш, при низькому попиті добитися стійкого підйому регіональних цін (хай тільки в доларах) буде досить складно.
Уряд Японії нещодавно подав до парламенту проект нової програми стимулювання економіки обсягом 5050 мільярдів. ієн (близько $ 62 млрд.), яку передбачається направити, переважно, на підтримку малого бізнесу та будівельної галузі. Однак, як попереджають фахівці, ефект від неї (близько 0,6% зростання ВВП) почне проявлятися не раніше другої половини 2011 року. Між тим, за даними Nippon Steel, об`єм японського ринку стали скоротився в порівнянні з докризовими показниками, приблизно, на 20 млн. т і не поспішає повертатися на колишній рівень. Через це Nippon Steel і інші японські компанії змушені збільшувати частку експорту, запекло конкуруючи на ринках Азії та Латинської Америки з іншими постачальниками. Незважаючи на скорочення обсягів китайського експорту (у вересні зовнішні поставки склали всього 3,0 млн. т), на східноазіатському ринку останнім часом спостерігається перевищення пропозиції над попитом. Мабуть, у доступному для огляду майбутньому це співвідношення не зміниться.
Можливо, в силу, перш за все, валютних чинників доларові котирування на плоский прокат в країнах Східної Азії в найближчі кілька тижнів не зазнають істотних змін. Але в цілому їх зниження, як і раніше виглядає більш імовірним, ніж зростання.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8053